Atracţia Orăşelului European a fost de departe iarmarocul gastronomic, unde s-au înghesuit atât turiştii străini, cât şi localnicii.

La mare căutare au fost şi caşcavalurile franceze.Bucătăria cehă a atras amatorii de bere şi cârnăciori.

Cozi s-au format şi la corturile cu face painting şi puzzle cu harta Europei.

S-au găsit şi dintre cei care s-au arătat dornici să cunoască limbi străine. Pentru aceştia a fost instalat un cort special.

La punctele de informare din Orăşelul European au fost afişate date despre asistenţa financiară oferită ţării noastre de către Uniunea Europeană. Mai mult, în cadrul Festivalului Cultural European, care se desfăşoară până pe 19 mai, sunt proiectate filme produse în statele UE, dar şi în Moldova, şi sunt organizate dezbateri publice, concerte şi activităţi pentru copii. Ziua Europei aminteşte de evenimentele istorice care au făcut posibilă crearea comunităţii.

Astfel, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiuni. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea Uniunii Europene.