Cetăţenii au fost îndemnaţi să iasă din nou în stradă pentru a se împotrivi încercărilor tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens politic.

Protestul continuă şirul de manifestări antiguvernare organizate de societatea civilă pe parcursul acestei săptămâni.

Şi asta după ce la şedinţa Parlamentului de vineri, 5 mai, majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu PSRM, au votat împreună pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În pofida tuturor criticilor din interiorul şi exteriorul ţării, în ciuda lipsei unui consens politic, proiectul PD cu privire la sistemul de vot uninominal a fost votat în prima lectură, iar ulterior comasat cu cel al socialiştilor care prevede adoptarea sistemului mixt.

Protestul societăţii civile este susţinut de mai multe partide de opoziţie care au îndemnat oamenii să se împotrivească ilegalităţilor comise de guvernare.

Votarea în grabă a modificărilor la sistemul electoral a fost ultima decizie care a determinat Bruxelles-ul să treacă la acţiuni ferme în raport cu autorităţile de la Chişinău.

Astfel, în Parlamentul European a fost pornit mecanismul de suspendare a asistenţei financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Totodată, nu este exclusă nici blocarea finanţării Chişinăului de către UE.