La evenimentul organizat cu ocazia ratificării convenţiei, ministrul mediului Valeriu Munteanu a declarat că există suficiente studii care demonstrează că mercurul este extrem de periculos în egală măsură pentru sănătate şi pentru mediu, transmite IPN.

Ministrul a precizat că deja a fost adoptat cadrul legal care interzice importul şi plasarea produselor cu mercur în Moldova, iar intenţia autorităţilor este să scoată definitiv din uz produsele cu mercur.

„Avem circa două milioane de becuri cu mercur în diverse instituţii. Acestea trebuie să fie colectate şi reciclate. În acest sens, va exista un centru de stat care va pregăti infrastructura de preluare a acestor produse cu titlu gratuit. Lămpile şi termometrele care mai sunt în uz vor ajunge la o linie unde mercurul va fi scos, depozitat şi transportat”, a mai spus ministrul mediului.

Reprezentanta United Nations Environment Programme, Giovanna Chiodi Moiré, a spus că peste 40 de state au ratificat Convenţia de la Minamata privind mercurul şi a mulţumit conducerii Republicii Moldova că s-a alăturat acestui angajament global.

Deşi Republica Moldova nu produce mercur, pe piaţa internă sunt însă plasate un şir de produse cu conţinut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii şi acumulatori, dispozitive de măsurare. Acestea, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă pericol.