Scopul evenimentului a fost găsirea suportului financiar pentru implementarea Strategiei de dezvoltare pentru anii 2016 - 2020, aprobată de Guvern, anunţă Ministerul Justiţiei.

„Strategia de dezvoltare nu are susţinerea financiară necesară. Vrem să îmbunătăţim condiţiile de detenţie, ca oamenii privaţi de libertate să nu devină mai răi decât erau până la detenţie. Unele penitenciare sunt din sec. 19. Pentru ameliorarea condiţiilor din acestea, în baza strategiei elaborate şi a cheltuielilor calculate, avem nevoie de 1,8 miliarde lei. Aceşti bani vor dubla bugetul sistemului pentru următorii 4 ani”, a declarat directorul adjunct al DIP, Igor Guja.

În prezent, circa 8000 de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în detenţie, deşi spaţiile disponibile sunt pentru 5500 locuri. Penitenciarele au clădiri avariate, echipament audio-video insuficient, personalul este fluctuant, iar riscul de intimidare şi violenţă este sporit.

În Moldova există 17 instituţii penitenciare funcţionale şi doar trei din ele au fost renovate pentru ca să asigure standardele minime de detenţie.