– Dragă Ion Sapdaru, ai auzit, probabil, din presă, de pe net etc. expresia  „afacerea Republica Moldova”. E o expresie-cheie pentru realităţile pruto-nistrene?

Îmi place că moldovenii au preluat titlul filmului ,,Afacerea Est’’ pentru a titra o anume stare de lucruri din Republica Moldova ca şi din România. Aşa cum se întâmpla acum mai mulţi ani cu titlul altui film celebru ,,A fost sau n-a fost”, în regia altui moldovean, de data asta din Moldova din partea dreaptă a Prutului.

Da, cred că e o expresie-cheie şi încă una tristă. O ţară, evident, nu poate fi o afacere dar se pare că realitatea dezminte acest fapt. Republica Moldova, din păcate, este o afacere şi încă una extrem de tulbure şi extrem de ,,ilegală”. Prea mulţi îşi încălzesc mâinile la jarul pe care se perpeleşte Moldova şi a-şi găsi cu uşurinţă profitori din ambele ,,tabere”, dacă pot să mă exprim astfel. Din fericire, nu sunt politician, nu mă pricep să descâlcesc situaţia atât de complexă la care vă referiţi. Aşadar mă voi rezuma la ce mă pricep mai bine. La artă.

– Ai avut nevoie de o perioadă de documentare, de sondare psihologică, pregătindu-te de rolul principal din filmul lui Igor Cobileanski ”Afacerea Est” sau personajul îţi era prea bine cunoscut?

Nu pot să fiu ,,fariseu” şi să spun că m-am documentat pentru rol, ar fi bizar să afirm asta de vreme ce am trăit o bună parte din timp printre aceşti oameni, am trăit la ţară, apoi în facultate la Chişinău, studiindu-i în stradă şi pe unde mă întâmplam să fiu alături de ei; la piaţă, în tren, la spectacole, în plină stradă. Unchii mei, fraţii mei, vecinii mei, acuma şi nepoţii mei, mi-au oferit un tablou vast cu personaje asemănătoare, care mai de care. Nu pot ignora nici faptul că genul de personaj l-am ,,savurat” cu prisosinţă şi în a doua mea patrie, România, unde individul e peste tot şi oriunde … ,,Sondajul psihologic” l-am făcut din mers, fără prea mare efort.

Continuarea interviului pe Jurnal de Chişinău