În acest context, specialiştii recomandă populaţiei să se abţină de la colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă.

Totodată, reprezentanţii agenţiei atenţionează proprietarii de stupine (prisăci) aflate în preajma zonelor forestiere unde va avea loc combaterea  aeriană, ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar şi patru zile după efectuarea prelucrării chimice, este interzisă şi aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii.  

Conform datelor cercetărilor silvopatologice detaliate, suprafaţa arboratelor afectate de dăunători defoliatori constituie 45 894 ha, dintre care 20 164 ha reprezintă focare ce necesită măsuri de protecţie.

Pentru evitarea extinderii focarelor, precum şi în scopul ameliorării stării fitosanitare a arboratelor respective este obligatoriu efectuarea în anul 2017 a lucrărilor de combatere aeriana împotriva dăunătorilor şi bolilor pădurii pe suprafaţa de 6 177 ha.

Acţiunile de protecţie a pădurilor sunt desfăşurate anual, în funcţie de necesitate de către silvicultori au un impact pozitiv, inclusiv asupra terenurilor agricole limitrofe prin distrugerea unor focare de dăunători, care inevitabil pot afecta şi suprafeţele agricole.