În cadrul unui club de presă, expertul a spus că pentru demnitarii moldoveni există Asociaţia curativ-sanatorială şi de recuperare a Aparatului Guvernului. Este o moştenire a perioadei sovietice, când guvernarea şi oficialii aveau propriul sistem de sănătate.

„Acest sistem s-a păstrat şi până astăzi în Republica Moldova, evident nu cu toate condiţiile care erau, dar ele există. Aceste instituţii de tip sanatoriu şi spital pentru demnitari prestează alte servicii decât cele pe care le pot accesa cetăţenii de rând”, a spus Ghenadie Ţurcanu, citat de IPN.

Aceste instituţii sunt finanţate din bugetul de stat prin intermediul Cancelariei de Stat, iar anual se aprobă un buget de milioane de lei pentru întreţinerea lor. Plus la aceasta, există alocări financiare şi de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină. „Întreţinerea acestor instituţii se face din banii noştri, din banii publici. Noi plătim impozite şi le asigurăm condiţii preferenţiale demnitarilor şi funcţionarilor”, a notat Ghenadie Ţurcanu.

Acesta a mai spus că, după declararea independenţei, s-a renunţat la această structură diferenţiată a serviciilor medicale prestate pentru demnitari şi populaţia de rând, însă odată cu revenirea agrarienilor la conducere structura a fost restabilită. Din fosta Uniune Sovietică, asemenea sistem s-a păstrat în Ucraina, Rusia şi în Moldova, dar nu mai există în ţările baltice, unde preşedintele ţării şi miniştrii se tratează în instituţii medicale de stat cu pază asigurată conform legii, dar nu mai există instituţii finanţate din bugetul de stat doar pentru demnitari.