Ziua salariului în grădiniţele din capitală e zi de doliu

Ziua salariului în grădiniţele din capitală e zi de doliu
Sursa: www.jc.md Foto: jc.md 01.04.2017 11:52
Valentina Andrieş lucrează de 13 ani în calitate de bucătar la Grădiniţa nr. 153 din capitală. În fiecare dimineaţă, de luni până vineri, la ora 6.00, femeia încinge cuptorul şi umple cratiţele pentru a hrăni cei 400 de copii care frecventează grădiniţa. Nici să se îmbolnăvească nu are voie deoarece nu are cine să o înlocuiască, iar din cauza salariului foarte mic vrea să demisioneze din această vară.

,,Pregătim patru mese pe zi, ridicăm cratiţe pline zilnic, doar doi oameni. Ajutorul meu se mai îmbolnăveşte şi e dificil să mă descurc singură. Nimeni nu vrea să vină să lucreze. Nici concediu nu am, chiar dacă merg pe o săptămână, directoarea mă cheamă înapoi, trebuie să hrănim copiii. Nici să ne îmbolnăvim nu avem voie. În 13 ani, doar o dată am fost în concediu medical, în rest – la lucru! Mă doare capul, beau o pastilă şi înainte”, ne spune doamna Valentina.

Salariul de 1.140 de lei este insuficient pentru ea, dar spune că are noroc de soţ şi părinţi care cresc animale şi păsări. Iar vara, în loc să meargă la mare, doamna bucătăreasă se duce la prăşit. Femeia ne spune că se simte norocoasă că are doar un copil, astfel suportă cheltuieli mai mici, dar şi acesta trebuie îmbrăcat, încălţat, învăţat.

,,Ne limităm în toate, cârnăţuri vedem doar la sărbători. E foarte dificil să trăieşti cu 1.000 de lei, după preţurile şi cheltuielile de astăzi nici salariul de 5.000 de lei nu ar ajunge”, menţionează aceasta.

Continuarea articolului în Jurnal de Chişinău.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI