Proprietarul celor două clădiri de pe strada Kiev, situate lângă Palatul de Cultură al Sindicatelor, este Ramiro Stoianov. El susţine că problemele au apărut anul trecut, după ce Palatul de Cultură a fost privatizat de compania Capital Investments SRL, despre care presa a scris că ar fi afiliată controversatului primar al oraşului Orhei, Ilan Şor.

 Stoianov spune că a privatizat terenul legal, în 2007, şi că toate documentele pentru cele două imobile ale sale sunt în regulă. Cu toate acestea, adaugă el, în 2016, instanţa sectorului Râşcani a emis o hotărâre prin care a declarat ilegală construcţia celor două clădiri.

De cealaltă parte, unul dintre judecătorii acuzaţi de Ramiro Stoianov respinge învinuirile, iar cel de-al doilea a refuzat să comenteze subiectul.
Tânărul antreprenor spune că a şi depus dosarul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde speră să-şi facă dreptate.

Reprezentanţii companiei Capital Investments SRL, care a cumpărat Palatul de Cultură al Sindicatelor în decembrie 2015, nu au fost de găsit pentru comentarii. Potrivit unei investigaţii efectuate de RISE Moldova, Capital Investments SRL este o firmă din Hânceşti, deţinută de un offshore din Cipru, şi a mai cumpărat de la sindicate o clădire din centrul Chişinăului. Palatul de Cultură al Sindicatelor urmează să fie demolat, iar în locul lui să fie construit un centru comercial de peste 40 de mii de metri pătraţi.

RISE Moldova menţiona anterior că o firmă din Rusia ar fi realizat deja proiectul mall-ului. Aceeaşi companie a întocmit şi planul pentru Shor Holding Regency. În anii 2011-2012, Palatul de Cultură al Sindicatelor a fost ipotecat pentru 140 de milioane de lei. Aproximativ 70 la sută din bani au fost oferiţi de Delmos-Grup SRL, companie fondată de persoane apropiate lui Ilan Şor, mai spun autorii investigaţiei. Ulterior, Delmos-Grup a încheiat cu sindicatele contractul de ipotecă a palatului.

Compania Delmos-Grup SRL a fost fondată în 2006 de Alexandr Durnovţev, iar în calitate de administrator figura Valeri Romanov. Ambii au activat şi în Ghermivali SRL, firmă din Holdingul Shor. Contactată de Jurnal TV pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Şor, Alina Şargu, a cerut să i se expedieze o solicitare de informaţii, la care nu am primit deocamdată un răspuns.