Problema construcţiilor neautorizate de la Orheiul Vechi există de mai mulţi ani. Câţiva membri ai Comisiei parlamentare pentru Cultură au mers acum în inspecţie şi au găsit rapid vinovatul în persoana primarului comunei Trebujeni şi a directorului Rezervaţiei Cultural-Naturale.

Pe teritoriul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din satul Butuceni au fost înregistrate câteva nereguli. Autorităţile au constatat că preoţii şi-au improvizat o parcare chiar pe un sanctuar antic şi au demarat mai multe construcţii fără a avea permisiune.

Directorul Rezervaţiei Orheiul Vechi şi primarul comunei Trebujeni susţin că nu au suficiente pârghii legale pentru a interzice distrugerea monumentelor istorice şi că până acum autorităţilor centrale nu le-a prea păsat de soarta lor.

Viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, spune că a fost întocmit un plan de amenajare şi conservare a zonei, doar că acesta încă nu a fost acceptat.

Specialiştii afirmă că autorităţile au fost informate demult despre problemele de la Orheiul Vechi şi că dacă acestea nu vor fi rezolvate, complexul nu are nicio şansă să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Zona de protecţie de la Orheiul Vechi are o suprafaţă de 11 mii de hectare. În 2015, complexul a fost propus pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În această vară, urmează să vină o noă comisie de evaluare din partea instituţiei.