Avem circa 2.400 de gunoişti! Ministerul Mediului nu va mai autoriza crearea unor noi poligoane pentru depozitarea gunoiului

Avem circa 2.400 de gunoişti! Ministerul Mediului nu va mai autoriza crearea unor noi poligoane pentru depozitarea gunoiului
Sursa: www.mold-street.com Foto: basarabia.md 24.03.2017 13:07
Ministerul Mediuluii nu va mai autoriza crearea de noi poligoane pentru depozitarea gunoiului, până când nu va fi reglementată activitatea celor opt gunoişti regionale.
Situaţia din domeniul depozitării gunoiului în Republica Moldova continuă să fie una gravă, iar autorităţile caută soluţii şi bani.

1.200 de gunoişti autorizate şi tot atâtea neautorizate

Astfel în prezent în Moldova sunt peste 1.200 de gunoişti autorizate şi tot atâtea neautorizate. Din acestea niciuna nu corespunde standardelor UE, arată date ale Ministerului Mediului.

În acelaşi timp deja de patru ani se implementează Strategia naţională de gestionare a deşeurilor 2013-2027, care prevede construcţia "a două staţii de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în Regiunea 4 Chişinău şi Regiunea 7 Bălţi şi a şapte depozite de deşeuri menajere solide pentru restul regiunilor".

Bugetul prevăzut este de aproximativ de 360 de milioane de euro din fonduri europene şi din fonduri naţionale. Până acum însă niciuna nu este gata.

În cadrul unor audieri publice în Parlament, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat despre emiterea unei dispoziţii prin care va fi interzisă autorizarea noilor gunoişti. Aceasta până nu vor fi finalizate studiile de fezabilitate în domeniu şinu vor fi create cele opt asociaţii regionale intercomunale de gestionare a deşeurilor.Totodată, Valeriu Munteanu a menţionat că principalul pilon al Strategiei de gestionare a deşeurilor este noua lege de gestionare a deşeurilor care a fost adoptată în decembrie 2016 şi urmează să intre în vigoare peste un an de la data adoptării.

O lege progresivă pentru o platformă corectă de gestionare a deşeurilor

”Este o lege progresivă care va putea asigura o platformă corectă de gestionare a deşeurilor. Este în premieră, când obligaţiile cu privire la această problemă nu sunt doar în seama autorităţilor locale, ci sînt împărţite, inclusiv producătorilor de deşeuri”, a afirmat ministrul.

"Chiar dacă strategia prevedea clar crearea a şapte depozite şi a două uzine, practic nu ne-am mişcat deloc", a constatat însă preşedinta Comisiei administraţie publică, dezvoltarea regională, mediu şi schimbări climatice, Violeta Ivanov.

Totuşi autorităţile promit că până la sfîrşitul anului 2017, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi create opt asociaţii regionale intercomunale de gestionare a deşeurilor. Acestea vor pune bazele unui sistem de management integrat al deşeurilor, în funcţie de suprafaţă, numărul de populaţie, staţii de transfer etc.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI