VIDEO

Taxe exagerate, posturi TV mai puţine

Taxe exagerate, posturi TV mai puţine
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 23.03.2017 21:02
Trecerea la televiziunea digitală este o afacere a statului şi nicidecum un beneficiu pentru radiodifuzori. O spun mai mulţi proprietari de posturi TV şi experţi media, care consideră exagerată taxa lunară de 5.600 de euro pentru a putea emite prin multiplex, adică terestru. Din acest motiv, unele televiziuni riscă să dispară şi, în consecinţă, monopolul pe piaţa media din Republica Moldova se va accentua. 

Cei mai afectaţi se declară proprietarii posturilor regionale şi locale de televiziune.

Taxa lunară pe care trebuie să o achite posturile de televiziune este considerată exagerată şi de către experţii media.

În replică, viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Vitalie Ciolac a spus că taxa pe care a impus-o statul radiodifuzorilor ar fi justificată.

Pentru a avea semnalul digital, televizorul trebuie să fie dotat cu un echipament de recepţie. Statul a alocat bani pentru instalarea acestor dispozitive speciale în aproximativ 72 de mii de familii defavorizate, iar ceilalţi consumatori vor trebui să şi le cumpere. În 2006, Republica Moldova a semnat la Geneva un acord privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră. Prin acest document, ţara noastră s-a obligat să sisteze, până la 17 iunie 2015, emisia tuturor staţiilor de televiziune analogică şi să asigure tranziţia la sistemul digital terestru de televiziune. Termenul a fost însă prelungit până la 31 decembrie 2017. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI