Focarul din Moldova a fost atestat pe 10 martie în localitatea Rubleniţa, iar pe 11 a fost impusă restricţia sanitară. În baza unei decizii a preşedintelui raionului Soroca, zona a fost declarată oficial nefavorabilă.

În prezent, în satul Rubleniţa sunt crescute peste trei mii de capete de porcine, fiind localitatea ce asigură practic în totalitate raionul Soroca cu carne de porc. În total în raionul Soroca sunt 17 ferme, care cresc 2500 de capete, iar alte peste 17 mii de capete sunt crescute în sectorul privat.

Pentru a stopa răspândirea virusului, au fost instalate filtre sanitare la trei intrări pe teritoriul Republicii Moldova. Vsevolod Stamati spune că, în pofida faptului că la frontiera cu Ucraina a fost un control strict privind importul de carne, virusul totuşi a fost adus prin intermediul coletelor pasagerilor.

Zilnic veterinarii vor evalua gospodăriile în care se cresc porci pentru a vedea starea animalelor şi dacă mai sunt atestate cazuri de morbiditate sau mortalitate. Proprietarii, sub semnătură, trebuie să raporteze medicului veterinar orice caz de sacrificare a animalelor. Specialiştii au luat măsurile de dezinfecţie necesare la Rubleniţa, iar animalele infectate au fost incinerate şi îngropate.

Autorităţile moldoveneşti au anunţat deja autorităţile europene, dar şi pe cele ale statelor vecine despre confirmarea focarului de pestă porcină pe teritoriul ţării.

În total, în ţară sunt crescuţi peste cinci sute de mii de porci. Boala nu este periculoasă pentru om.