Gravidele îşi pot alege maternitatea la care să nască, indiferent de locul de trai

Gravidele îşi pot alege maternitatea la care să nască, indiferent de locul de trai
Sursa: ipn.md Foto: B1.ro 04.02.2017 16:35
Femeile pot naşte în maternitatea în care îşi doresc, indiferent de locul de trai. Excepţie fac cazurile în care conform indicaţiilor medicale este necesară respectarea principiilor de regionalizare şi triere a gravidelor în acordarea asistenţei medicale perinatale. Precizările în cauză sunt făcute de Ministerului Sănătăţii drept răspuns la o solicitare a Agenţiei de presă IPN despre pachetul de servicii acoperite de poliţa de asigurare medicală obligatorie în cazul naşterilor.

Femeile pot, de asemenea, să-şi aleagă pentru naştere medicul obstetrician-ginecolog din cadrul spitalului, având consimţământul prealabil al acestuia. Aceasta se face în scris, printr-o cerere, şi se semnează de gravidă şi de medicul obstetrician-ginecolog care-şi asumă responsabilitatea de acordare a asistenţei medicale în timpul naşterii.

Deşi Ministerul Sănătăţii susţine că femeia poate să aleagă să nască într-o instituţie privată, în baza poliţei de asigurare medicală, în cazul în care această instituţie este contractată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină pentru prestarea acestui serviciu, CNAM precizează că în acest moment nu contractează serviciile legate de naştere în instituţiile medicale private.

Chiar dacă naşte într-o maternitate publică, în baza poliţei de asigurare medicală, femeia este în drept să ceară să fie asistată de către o persoană apropiată. Dacă sarcina a decurs fiziologic normal, femeia este sănătoasă şi nu există riscuri pentru copil, atunci ea se deplasează la maternitate când încep primele contracţii uterine. Decizia de spitalizare se ia după evaluările medicale. 

Ministerul Sănătăţii precizează că în Republica Moldova, ca şi în majoritatea ţărilor, operaţia cezariană se face dacă există indicaţii medicale, şi nu la alegerea personală a gravidei. În caz de naştere prin cezariană, persoana de susţinere se află în apropiere de sala de operaţie şi după extragerea fătului se află cu nou-născutul până la încheierea operaţiei cezariene, supravegheat de moaşa din sala de naştere.

În Republica Moldova sunt deschise 37 de centre perinatale în raioane. De asemenea, la Chişinău, în cadrul Institutului Mamei şi Copilului, activează o maternitate cu statut republican, unde pot naşte femeile din toate raioanele şi municipiile ţării. În capitală sunt şi două maternităţi municipale: în cadrul Spitalului Clinic Municipal nr. 1 şi Maternitatea Municipală nr 2.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI