Acum doi ani Gheorghe Pârlea a suferit o intervenţie chirurgicală, în urma căreia a rămas fără un picior. De ani buni, artistul a suferit de diabet zaharat, boală care i-a luat, până la urmă, un picior. Deşi s-a adresat din timp medicilor, aceştia nu au putut face nimic. 

Pentru cei care vor sa-i aducă un ultim omagiu actorului, sicriul va fi depus la Teatrul „Luceafărul”, luni, 6 februarie, între orele 10.00 şi 12.00.

Gheorghe Pârlea s-a născut la data de 6 mai 1944 , în satul Vărăncău (raionul Soroca), de pe malul Nistrului, în familia lui Sofronie şi a Eufrosinei Pârlea. Tatăl său era brigadier silvic, iar mama sa croitoreasă. După primii şapte ani de şcoală în satul natal, îşi continuă studiile la Şcoala medie nr.1 din oraşul Soroca şi apoi la Şcoala de muzică din acelaşi oraş, unde studiază pianul. Urmează un an de studii la Şcoala de culturalizare din Soroca, unde învaţă arta dramatică în clasa profesoarei Sofia Vorobiova, actriţă din Sankt Petersburg, profesoară de canto fiindu-i Maria Bieşu, iar de vorbire scenică - Vera Mereuţă.

Participă la o selecţie organizată de către Teatrul "Luceafărul" din Chişinău, proaspăt înfiinţat şi este ales să facă parte din trupa noului teatru, de către comisia formată din actorii Dumitru Caraciobanu, Ion Ungureanu şi alţii. Debutează în spectacolul "Două culori". Joacă alături de maeştrii Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Valentina Izbeşciuc ş.a., în spectacolele montate de Ion Ungureanu, Ion Sandri Şcurea şi Ilie Todorov.

După trei ani de actorie, se înscrie în anul 1964 la Institutul Teatral „Anatoli Lunacearski” din Moscova. În anul 1967, revine la Chişinău şi este inclus imediat în spectacolul În căutarea surâsului. A interpretat roluri de comedie şi dramatice dintre care menţionăm Andrei din spectacolul Trei surori de Anton Cehov, Răducanu în Nota zero la purtare de O. Stoenescu şi V. Sava ş.a.

A îndeplinit funcţiile de şef de trupă şi director-adjunct, iar în 1989 a devenit primul director al Teatrului "Luceafărul" din Chişinău, ales în mod democratic de către întregul colectiv. A îndeplinit această ulimă funcţie timp de 5 ani şi jumătate. În această calitate, el a organizat primul turneu în România (Iaşi, Bacău şi Botoşani). Gheorghe Pârlea a lucrat la acest teatru până la pensionarea sa.

După pensionarea sa, Gheorghe Pârlea a format un cuplu umoristic cu actorul Gheorghe Urschi, jucând în mai multe spectacole împreună cu acesta.