Pe15 februarie, SRL „Lovis Angro” a câştigat o licitaţie pentru procurarea „diverselor produse alimentare” la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi. Firma se angajează să livreze produse în valoare de 154 de mii de lei. Pe site-ul Agenţiei Achiziţii Publice figurează şi alte contracte, mai mici, câştigate de această firmă în ultimele zile. Ea participă la licitaţii chiar dacă administratorul şi fondatorul Lilian Sofrone este cercetat în prezent în dosarul licitaţiilor trucate, deschis de procurori în luna noiembrie 2016 şi în cadrul căruia au fost reţinuţi mai mulţi funcţionari publici şi şefi de companii. Şeful procuraturii anticorupţie, Viorel Morari, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent Lilian Sofrone se află sub control judiciar, după ce a fost cercetat în arest. El este învinuit în baza articolului 328 Cod Penal, pentru participarea la depăşirea atribuţiilor de serviciu de către persoanele  implicate la organizarea licitaţiilor. Potrivit procurorului, urmărirea penală este pe final, dosarul urmând să fie transmis în instanţă în câteva zile. 

Administraţia spitalului: Nu am ştiut despre problemele acestei firme

Solicitată de Moldova Curată, directoarea Spitalului de Psihiatrie, Valentina Şchiopu, s-a arătat mirată că firma a fost implicată în scandalul licitaţiilor. Ea spune că nu ştia despre faptul că firma „Lovis Angro” ar figura în dosarul licitaţiilor trucate, soldate cu livrarea produselor necalitative în grădiniţe. „S-a vorbit la ştiri, dar concret nimeni nimic nu ne-a spus, numele firmelor nu au fost anunţate, noi nu am ştiut”, a spus directoarea. Jurista Spitalului, Eugenia Albu, ne-a declarat că instituţia a mai făcut procurări de la această companie şi că acum ar fi câştigat datorită preţurilor mici pe care le propune. „Noi nu am ştiut concret că această firmă este implicată în acel scandal. Chiar nu a fost posibil să ne informeze? Ne interesează sănătatea pacienţilor noştri şi chiar vă rugăm să ne trimiteţi informaţie ca să ştim concret”, ne-a spus Eugenia Albu.

Urmărirea penală nu este temei pentru includerea firmei în „lista neagră”

Valeriu Secaş, director adjunct al Agenţiei Achiziţii Publice, ne-a declarat că nu pot participa la licitaţii doar firmele care figurează în lista de interdicţii, afişată pe pagina web a Agenţiei. „Ridicaţi Hotărârea Guvernului nr. 1418 din 28 decembrie 2016 şi veţi vedea temeiurile pentru care agenţii economici pot fi incluşi în lista neagră”, a precizat Valeriu Secaş.

Din acea listă „Lovis Angro” lipseşte. Potrivit hotărârii citate, agenţii economici sunt incluşi în lista de interdicţii, ceea ce înseamnă că nu pot participa la licitaţii la stat timp de trei ani, dacă: 

  • există o hotărâre definitivă a instanţei de judecată prin care a fost reziliat contractul de achiziţii ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către operatorul economic a clauzelor contractuale; 
  • operatorul economic nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale (…); 
  • prezintă documente false în cadrul procedurilor de achiziţie publică;
  • există dovezi prezentate de autoritatea contractantă sau de organul de control care demonstrează faptul că operatorii economici au participat la procedura de achiziţie cu oferte trucate, au participat ca membri ai grupului de întreprinderi dependente la aceeaşi procedură de achiziţie publică cu mai multe oferte sau au creat o concurenţă neloială între participanţi.

Am încercat să luăm legătura cu administratorul „Lovis Angro”, însă în toate bazele de date firma apare cu sediul pe strada Columna, mun. Chişinău, fără să fie indicat un număr de telefon. Şi responsabilii de la Moldtelecom ne-au pus că în baza de date nu este înregistrat nici un număr de telefon al acestei firme. În cazul în care administratorul Lilian Sofrone va dori să beneficieze de dreptul la replică, Moldova Curată îi va publica opinia.

Doar una dintre firmele din dosarul licitaţiilor trucate figurează în lista neagră

În prezent pe lista de interdicţii a Agenţiei Achiziţii Publice apar 23 de agenţi economici, ultimul inclus fiind firma „Sanex Comerţ”, şi ea figurantă dosarul licitaţiilor trucate. Firma a ajuns pe „lista neagră” la 2 ianuarie 2017, pentru neexecutarea obligaţiilor contractuale. După ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris că această firmă a livrat produse necalitative mai multor grădiniţe din Chişinău şi că ea aparţine fiicei unei consiliere de la Ministerul Educaţiei, instituţia a emis un comunicat în care a anunţat că activitatea profesională a consilierei nu are nicio legătură cu firma fiicei. 

Preşedinta Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă, AGER, Olesea Stamate, spune că, deşi din punct de vedere juridic, urmărirea penală nu este temei de a îngrădi participarea la licitaţie, „scandalurile legate de „Lovis Angro” probabil au la bază cel puţin un temei pentru care această companie trebuia introdusă deja în lista neagră şi, în acest caz nu ar fi putut participa la alte licitaţii”. „Una dintre situaţiile care servesc drept temei pentru introducerea în lista de interdicţii este, potrivit Hotărârii de Guvern, atunci când „operatorul economic nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, livrează bunuri, prestează servicii sau execută lucrări din proprie iniţiativă, altele decât cele prevăzute în contract, ori calitatea bunurilor, serviciilor şi lucrărilor este mai joasă decât cea stipulată în contract şi în documentele privind desfăşurarea procedurii de achiziţie”. Deci, pentru aplicarea acestei prevederi nu este nevoie de o hotărâre a instanţei, ci doar de o decizie a grupului de lucru”, a explicat Olesea Stamate.

Pe 24 noiembrie 2016 CNA şi Procuratura Anticorupţie au reţinute 18 persoane, funcţionari publici şi reprezentanţi ai companiilor care câştigau licitaţii la stat, într-un dosar care viza aranjarea unor licitaţii pentru procurarea alimentelor în şcoli şi grădiniţe. Procurorii au făcut publice interceptări telefonice din care reieşea că unele firme livrau în grădiniţe carne de pui alterată şi peşte care nu corespundea normelor sanitare. O parte din cei reţinuţi au fost cercetaţi în arest. Unele dosare au ajuns deja în instanţă. Dosarul şi operaţiunile ample ale procurorilor au fost pornite în urma unui studiu efectuat de CNA privind achiziţiile publice efectuate în anul 2015 de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a municipiului Chişinău.