Potrivit preşedintelui şedinţei, Oleg Efrim, singurul candidat rămas în cursă a fost declarat câştigător şi va fi propus şefului statului pentru numirea în funcţie. 

În cadrul unei şedinţe închise, membrii consiliului au discutat rezultatul candidatului în urma testării la detectorul de minciuni. La întrunire a participat şi specialistul poligraf care a răspuns la întrebările reprezentanţilor Consiliului de Integritate al ANI.

„A fost o şedinţă închisă şi nu pot să vă spun ce am discutat. A fost invitat specialistul poligraf pentru a afla răspunsul la unele întrebări care au apărut la membrii consiliului despre rezultatele testării la poligraf a candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte ANI. Concluzia consiliului este că, candidatul a trecut testul poligrafului. Rezultatele concursului au fost validate. A fost declarat câştigător şi consiliul va face propunere preşedintelui Republicii Moldova de a fi numit în funcţia de vicepreşedinte. În cel mai scurt timp va fi pregătit dosarul aşa cum prevede legea şi va fi trimis la preşedinţie”, a precizat Efrim.

Recent, unul dintre cei doi candidaţi pentru funcţia de vicepreşedinte al ANI, Francisco Talmaci, s-a retras din concurs în favoarea competiţiei pentru fotoliul de preşedinte al instituţiei. În noul concurs pentru şefia Autorităţii Naţionale de Integritate s-au înscris trei candidaţi. Este vorba despre Rodica Antoci, şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Naţional de Expertize Judiciare, Lidia Chireoglo, ofiţer superior de urmărire penală la CNA şi Francisco Talmaci, şef al Direcţiei sinteză, asistenţă juridică şi control din cadrul Inspecţiei financiare.

În urma concursului anterior, cei doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al ANI care nu au trecut testul la detectorul de minciuni, Victor Strătilă şi Teodor Cârnaţ, s-au adresat în judecată. În cazul lui Cârnaţ, judecătorul care se ocupă de dosar a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a mai multor prevederi din Legea privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat.

Menţionăm că Autoritatea Naţională de Integritate, care ar trebui să se ocupe de controlul averilor demnitarilor, rămâne nefuncţională de mai bine de un an, iar sute de petiţii cu solicitări de verificare a veniturilor şi intereselor oficialilor au rămas neexaminate.