„Vicedirectorul agenţiei este bănuit că, în septembrie 2016, folosind situaţia de serviciu în interes material, a solicitat, cu titlu gratuit, de la mai mulţi agenţi economici bunuri ce nu i se cuvin, inclusiv: vin, carne, mezeluri şi salamuri pentru a nu le crea impedimente în activitatea economică. În caz contrar, acesta ameninţa că le va crea impedimente la importul produselor şi la eliberarea certificatelor fitosanitare de import”, se arată într-un comunicat.

Procurorii spun că au documentat primirea mai multor bunurilor solicitate, care erau încărcate în automobilul de serviciu, chiar la sediul Agenţiei.

„Pe 20 septembrie 2016, pentru a primi avantaje în domeniul sanitar veterinar în raionul Edineţ, bănuitul a încercat să determine plecarea din funcţie a şefului adjunct al Direcţiei raionale Edineţ din cadrul ANSA prin numirea în această postură a unei persoane afiliate lui. În caz de refuz de a îndeplini solicitarea acestuia, vicedirectorul a ameninţat persoana incomodă cu pornirea unor cauze penale pe faptul comercializării certificatelor fitosanitare”, se mai menţionează în comunicat.

Dacă va fi recunoscut vinovat, el  riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de pân la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.