VIDEO

„Moş Crăciun există, Moş Crăciun eşti tu!”: O mamă din capitală îşi creşte de una singură cei doi copii, unul dintre ei suferă de paralizie cerebrală infantilă; Toţi trei stau într-o casă avariată

„Moş Crăciun există, Moş Crăciun eşti tu!”: O mamă din capitală îşi creşte de una singură cei doi copii, unul dintre ei suferă de paralizie cerebrală infantilă; Toţi trei stau într-o casă avariată
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 29.12.2017 20:25
O mamă solitară are de două ori mai multe griji şi depune un efort dublu, dar are şi parte de mai multă dragoste şi este de două ori mai mândră de copiii săi. Cu acest gând îşi începe ziua Irina Ceban din capitală. La 31 de ani, femeia îşi creşte de una singură cei doi copii. Unul dintre ei suferă de paralizie cerebrală infantilă. Toţi trei stau într-o casă avariată, care necesită reparaţii. În cadrul campaniei „Moş Crăciun există, Moş Crăciun eşti tu”, mai mulţi moldoveni stabiliţi în SUA au organizat un târg de caritate. 

La cei şapte ani ai săi, Iurie, mezinul Irinei, nu merge şi nu vorbeşte din cauza unei maladii diagnosticate la scurt timp după naştere. Copilul suferă de paralizie cerebrală infantilă. 

Acum, cel care îi dă Irinei o mână de ajutor este Ionuţ, fiul mai mare. La 12 ani ştie deja să-i schimbe scutecele fratelui şi să-l hrănească atunci când mama nu este acasă. 

Pe lângă situaţia ei extrem de dificilă, Irina stă împreună cu cei doi copii într-o locuinţă dărăpănată, în care a stat şi bunica ei. Casa este avariată, tavanul se ţine pe o proptea, ţărâna înlocuieşte pardoseala, prin geamuri suflă vântul, iar la uşa de la intrare stă agăţată o plapumă, ca să apere câtuşi de puţin interiorul de frig. 

Cu ajutorul unei organizaţii nonguvernamentale, acoperişul a fost schimbat şi a fost construită altă sobă. Chiar şi aşa, este încălzită doar o cameră. În bucătăria improvizată, unde doarme şi băiatul cel mare, frigul se simte ca afară. 

Şi în bucătăria improvizată bate vântul pe rafturi. Din cei 1700 de lei pe care îi primeşte pentru îngrijirea copilului, dar şi din pensia acestuia, de 500 de lei, femeii nu prea îi reuşeşte să facă multe. 

Tatăl Irinei a decedat, soţul a părăsit-o, cu mama nu comunică, iar fraţii au familiile lor, spune femeia. Cu toate acestea, ea se declară luptătoare. 

În toiul sărbătorilor de iarnă, visul acestei mame solitare începe să se realizeze. Mai mulţi concetăţeni de-ai noştri stabiliţi în Statele Unite au organizat un târg de caritate în susţinerea ei. 

În urma evenimentului au fost colectaţi puţin peste 1000 de dolari. Din aceşti bani va fi instalată o uşă nouă la intrare, va fi făcută pardoseala şi vor fi acoperite parţial cheltuielile de construcţie a grupului sanitar. Locuinţa familiei Ceban necesită însă mai multe investiţii. Potrivit unui expert în construcţii, pentru renovarea casei ar fi nevoie de aproximativ şase mii de euro.

Toţi cei cu inimă mare, care vor să le facă viaţa mai uşoară Irinei şi copiilor ei, pot lua legătura cu familia la numărul de telefon: 068624077.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI