La şedinţa Guvernului au participat responsabili de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul de Interne, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii. Pavel Filip a cerut implicarea mai multor structuri, inclusiv a solicitat sprijin logistic din partea Primăriei capitalei. Cel puţin 15 autospeciale însoţite de maşini ale carabinierilor au pornit dimineaţă spre Bălţi. Problema deşeurilor menajere din Bălţi a apărut după ce pe 15 decembrie compania privată „Salubrity Solution” a cerut municipalităţii majorarea cu 100 de lei per gospodărie a tarifului pentru evacuarea gunoiului. Autorităţile locale spun că o astfel de decizie nu poate fi luată peste noapte, deoarece trebuie respectată procedura consultărilor publice şi de calculare a tarifului.

Chiar dacă firma era obligată prin contract să presteze servicii cel puţin până la 31 decembrie, aceasta şi-a întrerupt brusc activitatea, iar deşeurile s-au acumulat. Precizăm că până în 2015, la Bălţi, serviciile de salubrizare erau prestate de firma Terra Salubritate, care şi-a concesionat serviciile către Salubrity Solution. După ce nu s-a înţeles cu municipalitatea, aceasta nu doar că şi-a sistat brusc activitatea, dar şi-a luat şi containerele care nu i-ar aparţine. Asta pentru că în 2013, întreprinderile municipale din Bălţi au cumpărat 420 de containere care au fost date în folosinţă către Terra Salubritate. După ce firma şi-a concesionat seviciile către Salubrity Solution, containerele au fost preluate de cea din urmă ca proprietate privată.

A fost deschis şi un dosar penal pe acest caz, dar deocamdată fără finalitate. Mai mult, săptămâna trecută au apărut informaţii precum că unii angajaţi ai companiei Salubrity Solution au aruncat gunoi intenţionat pe stradă în timp ce evacuau containerele. Acest lucru a fost recunoscut şi de cofondatorul firmei. În presă au apărut informaţii că în spatele companiei Salubrity Solution se află vicepreşedintele Parlamentului, deputatul democrat Vladimir Vitiuc, şi reprezentantul Guvernului la Bălţi, Octavian Mahu. Mai mult, primarul Renato Usatîi spune că această criză a deşeurilor a fost creată artificial.

e menţionat că, de câteva zile, trei întreprinderi municipale din Bălţi lucrează practic non-stop pentru a evacua deşeurile, iar multe sectoare din oraş au fost deja salubrizate. Într-un comentariu pentru JurnalTV, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Viorel Furdui, a declarat că implicarea Guvernului în criza deşeurilor de la Bălţi trezeşte mai multe semne de întrebare. Potrivit lui Viorel Furdui, nu este exclus că unele lucruri se fac cu tentă electorală, de consolidare a imaginii în faţa cetăţenilor. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, n-a fost de găsit pentru a oferi o reacţie. Totodată, administratorul Salubrity Solution a declarat că a oprit activitatea firmei din motiv că asupra sa ar fi exercitate presiuni din partea autorităţilor municipale din Bălţi. Precizăm că acesta nu este primul caz când premierul Filip se implică activ în treburile de ordin local. În luna iulie, primarul comunei Ţânţăreni din Anenii Noi a bătut palma cu Primăria Chişinău pentru redeschiderea poligonului din sat în vederea depozitării resturilor menajere din capitală. Asta după ce discuţiile au fost intermediate de premierul Filip în casa Guvernului.