Din 2018, toţi funcţionarii vor completa declaraţiile de avere în format electronic

Din 2018, toţi funcţionarii vor completa declaraţiile de avere în format electronic
Sursa: jurnal.md Foto: poză simbol/news.stanford.edu 28.12.2017 21:00
Autoritatea Naţională de Integritate, instituţie care se ocupă de controlul averilor demnitarilor, dar care a rămas nefuncţională de peste un an, a lansat astăzi sistemul informaţional E-Integritate. Asta după ce la sfârşitul săptămânii trecute structura s-a ales cu un nou vicepreşedinte. Totuşi, ANI are restanţe la examinarea a sute de petiţii cu solicitări de verificare a veniturilor şi intereselor oficialilor. 

De la 1 ianuarie, toţi funcţionarii care trebuie să depună declaraţiile de avere şi interese, vor trebui să le completeze în format electronic şi să le autentifice cu semnătura digitală. Potrivit şefului „Centrului de telecomunicaţii speciale” până la sfârşitul lunii martie vor fi achiziţionate între 65 şi 70 de mii de semnături electronice. Primele 15 mii ar urma să fie distribuite în următoarele zile. Totodată, responsabilii susţin că semnăturile electronice vor putea fi utilizate şi pentru alte activităţi. Costul acestora ar fi de circa 9 milioane de lei.

Iar şeful executiv al Centrului de Guvernare Electronică susţine că sistemul este destul de simplu în utilizare.

Menţionăm că sistemul E-Integritate a fost dezvoltat cu suportul financiar al Băncii Mondiale, iar costul proiectului este de aproximativ 100 de mii de dolari. La începutul lunii decembrie au fost publicate 28 de condiţii impuse guvernării de către Uniunea Europeană pentru deblocarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro. UE cere inclusiv implementarea noii strategii de reformă a administraţiei publice şi selectarea în mod transparent, bazat pe merit şi competitivitate, a preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Integritate. Amintim că Rodica Antoci a câştigat concursul pentru şefia ANI, iar candidatura sa a fost propusă pentru numirea în funcţie.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI