VIDEO

ONG-urile de media, îngrijorate de refuzul Tipografiei „Universul” de a imprima o nouă ediţie a revistei Acasă; „Este o atitudine inadmisibilă”

ONG-urile de media, îngrijorate de refuzul Tipografiei „Universul” de a imprima o nouă ediţie a revistei Acasă; „Este o atitudine inadmisibilă”
Sursa: jurnal.md Foto: captură 27.12.2017 17:51
Organizaţiile de media au emis o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de refuzul Tipografiei „Universul” de a tipări o nouă ediţie a revistei „Acasă”, al cărei editor este jurnalistul Nicolae Josan. Semnatarii susţin că explicaţia administratorului imprimeriei privind datoria faţă de întreprinderea de stat nu este convingătoare, deoarece în asemenea situaţii între beneficiar şi prestator pot fi identificate soluţii care să nu pericliteze apariţia la timp a publicaţiei.

Potrivit ONG-iştilor, editorul revistei „Acasă” a declarat că ieri redacţia şi-a achitat integral datoriile, însă administraţia tipografiei oricum refuză să imprimeze ediţia curentă a revistei.

Semnatarii declaraţiei consideră inadmisibilă o asemenea atitudine faţă de o publicaţie periodică, fapt care provoacă diverse interpretări, cu atât mai mult că redacţia afirmă că refuzul de a tipări revista este condiţionat de excluderea unor materiale critice la adresa guvernării. Este vorba despre un fragment dintr-un articol semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle şi o caricatură realizată de Alexandru Eftode pentru Europa Liberă.

Autorii declaraţiei mai spun că asemenea acţiuni pot fi considerate drept cenzură şi împiedicare intenţionată a activităţii mass-media. Astfel, ei solicită administraţiei Întreprinderii de Stat Editura „Universul” să ofere explicaţii publice în legătură cu acest caz şi să asigure o colaborare deschisă cu toate publicaţiile periodice, fără a introduce restricţii ilegale şi identificând soluţii pentru a nu periclita activitatea acestora.

Menţionăm că săptămâna trecută tipografia care de aproape 20 de ani publică ziarele şi revistele editate de jurnalistul Nicolae Josan a refuzat să o mai facă din cauza unui material în care este criticat şeful PD, Vladimir Plahotniuc, dar şi preşedintele Igor Dodon.

Nicolae Josan a specificat că a fost somat de către şeful tipografiei să renunţe la articolul respectiv, în caz contrar numărul curent al revistei „Acasă” nu va mai apărea. Solicitat atunci pentru o reacţie, administratorul Editurii „Universul”, Iurie Gabura, a invocat o datorie de 27 de mii de lei pe care Nicolae Josan o avea faţă de tipografie. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI