Cifra depăşeşte estimările anterioare potrivit cărora între 250.000 şi 500.000 de persoane ar muri anual din cauza gripei sezoniere, se arată în studiul publicat în jurnalul ''The Lancet'', analiza făcând abstracţie de decesele survenite în timpul pandemiilor.

''Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei şi de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial'', a subliniat într-o declaraţie Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control şi prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite, coautor al studiului.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au calculat numărul deceselor anuale cauzate de gripa sezonieră care au avut loc în 33 dintre ţările studiate — reprezentând 57% din populaţia lumii — care deţineau astfel de înregistrări legate de decese şi informaţii privind supravegherea evoluţiei gripei sezoniere timp de cel puţin patru ani, între anii 1999 şi 2015, scrie Agerpres.

Modelarea statistică pe baza acelor rezultate a fost utilizată pentru a genera o estimare a numărului anual, la nivel mondial, a deceselor ca urmare a bolilor respiratorii asociate gripei.

Informaţiile prelevate din restul de 14 ţări au fost utilizate pentru a valida estimările din modelele statistice privind decesele ca urmare a bolilor respiratorii asociate gripei.

De asemenea, rezultatele au scos în evidenţă că cel mai mare număr de persoane decedate din cauza gripei este înregistrat în regiunile cele mai sărace ale lumii şi în rândul vârstnicilor. Persoanele de 75 de ani şi peste această vârstă şi cele care trăiesc în statele din Africa Subsahariană prezintă cel mai mare risc de deces cauzat de boli respiratorii asociate gripei.

Ţările Est-Mediteraneene şi din Asia de Sud-Est prezintă un risc uşor mai scăzut, însă prezintă totuşi o rată ridicată de decese din această cauză.

În ciuda recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea vaccinurilor împotriva gripei în vederea protejării populaţiei cu risc ridicat, puţine ţări în curs de dezvoltare au programe de vaccinare împotriva gripei sau deţin capacitatea de a produce şi de a distribui vaccinuri sezoniere sau pandemice, se arată în studiu.

Autorii cercetării au menţionat că aceste noi estimări se limitează la decesele ca urmare a bolilor respiratorii asociate gripei şi, prin urmare, ar putea subestima impactul real la nivel mondial al gripei sezoniere.

Infecţia gripală poate conduce la apariţia sau la exacerbarea altor factori de risc ce sunt apoi menţionaţi drept cauză pe certificatele de deces, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau complicaţiile asociate, au notat oamenii de ştiinţă.