În baza înţelegerii, Manafort va fi eliberat din arestul la domiciliu, dar nu-şi va primi paşapoartele înapoi şi implicit nu va putea părăsi Statele Unite. În plus, acesta a acceptat să-şi restricţioneze deplasările la statele Florida, Virginia, New York şi Washington DC.

Avocatul Kevin Downing a precizat că Paul Manafort va ceda patru proprietăţi imobiliare în valoare de aproximativ 11,65 milioane dolari dacă va exista o încălcare a acordului.

Manafort deţine sau controlează mai multe entităţi şi conturi la nivel mondial, inclusiv din Cipru, Grenadine, Seychelles şi Anglia. Activele financiare ale acestuia sunt substanţiale, dar dificil de cuantificat.

Paul Manafort, directorul fostei echipe de campanie a preşedintelui Donald Trump, şi fostul subaltern Rick Gates au fost plasaţi în arest preventiv la domiciliu în luna octombrie. Cei doi sunt vizaţi de 12 capete de acuzare, inclusiv conspiraţie împotriva SUA, spălare de bani şi declaraţii false.

Manafort, în vârstă de 68 de ani, s-a alăturat echipei de campanie a lui Donald Trump în martie 2016 şi a fost directorul acesteia în intervalul iunie-august 2016. Rick Gates, în vârstă de 45 de ani, a colaborat cu Paul Manafort începând din anul 2006 la o firmă internaţională care a desfăşurat activităţi de lobby inclusiv în Ucraina. În martie 2016, Rick Gates s-a alăturat echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, fiind consilier politic şi adjunct al lui Paul Manafort.

"Ambii inculpaţi au legături substanţiale în străinătate, inclusiv în Ucraina, unde ambii au petrecut mult timp şi au lucrat ca agenţi ai guvernului ucrainean. Atât Manafort, cât şi Gates, au legături cu oligarhi ucraineni şi ruşi, care le-au furnizat celor doi milioane de dolari", se arată în documentaţia înaintată de către procurorii federali.

Biroul Federal pentru Investigaţii, Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile.

Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.