Judecătorul care l-a încarcerat pe Andrei Brăguţă scapă de sancţiune; CSM a încetat procedura disciplinară

Judecătorul care l-a încarcerat pe Andrei Brăguţă scapă de sancţiune; CSM a încetat procedura disciplinară
Sursa: jurnal.md Foto: moldovacurata.md 24.11.2017 20:22
Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a încetat procedura disciplinară în privinţa judecătorului care i-a aplicat 30 de zile de arest tânărului Andrei Brăguţă, decedat ulterior în penitenciar. 

Procedura disciplinară fusese intentată în baza sesizării Inspecţiei Judiciare şi a procurorului general. Deocamdată nu se ştie dacă Eduard Harunjen va ataca hotărârea, întrucât se află peste hotare.

Menţionăm că judecătorul Iurie Obadă a emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Andrei Brăguţă, deşi tânărul avea probleme psihice. Decizia lui Obadă a fost pe larg criticată de societatea civilă. Brăguţă a fost plasat în penitenciar, unde a fost bătut cu bestialitate de colegii de celulă, iar ulterior a decedat.

Cauza oficială a morţii este insuficienţă respiratorie cauzată de bronhopneumonie purulentă bilaterală.

În acest dosar sunt cercetaţi trei poliţişti, care nu ar fi intervenit în momentul în care tânărul era maltratat, precum şi patru persoane care s-au aflat într-o celulă cu Brăguţă.

În urma acestui caz, mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut demisii la nivel înalt, dar deocamdată apelul lor a rămas fără răspuns.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI