VIDEO

Colegii muncitorilor morţi la mina din Paşcani acuză administraţia carierei de neglijenţă

Colegii muncitorilor morţi la mina din Paşcani acuză administraţia carierei de neglijenţă
Sursa: jurnal.md Foto: dse.md 23.11.2017 19:52
Cei trei muncitori de la mina din Paşcani, care au murit striviţi de pietre, au fost conduşi astăzi pe ultimul drum. Colegii lor de breaslă acuză conducerea firmei care exploatează mina de moartea tinerilor. Ei spun că totul s-a întâmplat din cauza neglijenţei faţă de angajaţi. Muncitorii sunt indignaţi că sunt nevoiţi să lucreze în condiţii inumane şi fără echipament de protecţie. La rândul lor, reprezentanţii companiei resping învinuirile.

Cei trei muncitori de 33, 36 şi, respectiv, 41 de ani originari din Măgdăceşti, au fost petrecuţi pe ultimul drum de rude, prieteni şi colegi. Fiecare a lăsat în urmă doi copii.

Minerii care au venit să-şi ia rămas bun de la colegii lor de muncă dau vina pe conducerea firmei. Muncitorii spun că tragedia s-a întâmplat din cauză că activitatea în subteran nu ar fi fost monitorizată, iar şefii ar fi fost iresponsabili de la bun început faţă de securitatea în timpul muncii.

Alţi muncitori din mina de piatră susţin că sunt nevoiţi să lucreze în condiţii nocive, în lipsa echipamentului de protecţie şi fără să fie supravegheaţi.

La rândul său, administrAtorul carierei de piatră din Paşcani spune că la ieşirea din mină victimele nu au semnat în registrul de evidenţă, potrivit regulilor. Asta pentru că în acea dimineaţă au venit la serviciu cu maşina, nu cu autocarul firmei, în care zilnic se verifică prezenţa. Totuşi, responsabilul recunoaşte că a comis câteva abateri.

Menţionăm că trei mineri şi-au pierdut viaţa după ce un perete din subteran s-a prăbuşit. În urma tragediei, activitatea carierei de piatră din Paşcani în care munceau aproximativ 50 de oameni a fost sistată, iar unul dintre angajaţi, responsabil de lucrările de exploatare, este cercetat în stare de libertate. Potrivit procurorilor, au fost iniţiate două dosare penale pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii şi a regulilor de exploatare a minelor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI