Reprezentanţii societăţii civile şi-au prezentat argumentele în favoarea iniţiativei de organizare a referendumului privind anularea sistemului mixt de vot.

„Noi avem un parlament care nu se reprezintă, care a votat un proiect de lege care nu este în interesul nostru şi noi vrem să anulăm această lege, or noi nu avem posibilitatea să o facem pentru că parlament a votat-o deja. Noi vrem ca poporul însuşi să voteze această lege”, a menţionat directorul IPP, Arcadie Barbăroşie.

„N-am avut cazuri când atât de deschis a fost ajustat sistemul electoral în interesul unui grup de interese care a capturat acel partid politic. Parlamentul trebuie să fie un organ reprezentativ, din ceea ce este în RM va fi o creatură a unor reprezentanţi ai unor interese înguste, chiar dacă de la început ei se vor numi independenţi”, a adăugat Lilia Caraşciuc, director Transparency International Moldova.

În context, Oazu nantoi, director de program IPP, a spus că „Dacă societatea nu acceptă să fie minţită la infinit şi să aibă un parlament care stau toţi laolaltă într-un singur buzunar, atunci ea trebuie să susţină acest referendum şi atunci alegerile vor avea loc în baza sistemului electoral proporţional când oamenii cunosc pentru ce votează”.

„Deoarece această iniţiativă este una abuzivă şi dezavantajează toate partidele de opoziţie şi pe noi în primul rând ca cetăţeni. Astăzi noi venim cu iniţiativa de iniţiere a referendumului de abrogare a sistemului mixt. Acest instrument este unicul prevăzut de constituţie şi codul electoral care oferă posibilitatea cetăţenilor în momentul în care parlamentul şi-a întors spatele către alegători şi le-a trădat mandatul, să anuleze abuzurile comise de către Parlament”, a precizat Ştefan Gligor, director de programe CRJM.

„În condiţiile în care asupra acestei reforme nu a existat un consens în societate, iar protestele, care sunt şi ele o metodă democratică prin care se exprimă voinţa poporului, fie au fost ignorate, fie ridiculizate şi împiedicate, în aceste condiţii referendumul este metoda prin care poporul îşi poate exercita suveranitatea”, a spus reprezentantul Centrului de Politici şi Reforme, Andrei Lutenco.

Autorii iniţiativei afirmă că experienţa altor ţări a demonstrat deja faptul că sistemul mixt de vot este unul nociv.

„Acest sistem mixt a fost implementat în mai multe ţări vecine: România, Ucraina şi Georgia au renunţat la acest sistem, Ucraina introduce un sistem cu liste deschise. Toţi au văzut deja că această greblă nu funcţionează”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.

„Modificarea sistemului electoral nu este altceva decât un instrument prin care această putere nedorită de cetăţeni, nealeasă, se va menţine prin aplicarea unor tehnologii politice murdare, prin manipulări, instrument administrativ, mass-media, bani, discreditarea concurenţilor şi nu în ultimul rând prin justiţia controlată, astfel încât să se menţină la putere şi după 2018”, a afirmat activistul civic Valeriu Paşa.

„Astăzi în fruntea ţării stă o grupare criminală organizată care ne fură în fiecare zi, ne minte, ne fugăreşte rudele peste hotare şi noi nu vrem să tolerăm aşa oameni la guvernare, ei nu au ce căuta în fruntea ţării, dar ei nu vor să plece”, a precizat activistul civic Sergiu Tofilat.

Printre cei care susţin propunerea de iniţiere a unui referendum la acest subiect sunt bloggeri, dar şi artişti.

„Sunt aici nu doar în calitate de interpret şi activist civic, dar şi în calitate de alegător căruia îi poate fi luat ultimul instrument democratic care i-a mai rămas, adică votul meu”, a adăugat interpretul Pasha Parfeni.

Reprezentanţii societăţii civile afirmă că au creat deja un grup de iniţiativă care urmează să colecteze cele 200 de mii de semnături necesare pentru desfăşurarea referendumului. Ei îndeamnă cetăţenii, partidele de opoziţie, dar şi partenerii externi să sprijine această propunere. Autorităţile nu au comentat deocamdată demersul. Anterior, cu o iniţiativă similară a venit şi Platforma Demnitate şi Adevăr, însă aceasta nu a fost susţinută de guvernare.