Potrivit ministrului ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevici, modificările controversatei Legi a educaţiei din Ucraina, privind învăţământul în limbile minorităţilor, vor ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, dar nu vor duce la o modificare a legii în sine.        

„Principala acţiune în procesul de rezolvare a acestei situaţii va fi decizia Comisiei de la Veneţia, care se va reuni pe 8 decembrie şi, probabil, pe 10 decembrie va publica recomandările”, a menţionat Grinevici, precizând că recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi luate în considerare în punerea în aplicare a Legii educaţiei şi la elaborarea unor legi ulterioare.

„Putem să ţinem cont de aceste recomandări şi să continuăm să punem în aplicare articolul lingvistic printr-o lege specială, cum ar fi Legea învăţământului secundar”, a explicat ministrul ucrainean.

Grinevici a mai atras atenţia că în parlamentul de la Kiev nu ar exista suficiente voturi pentru a modifica articolul lingvistic din noua lege a educaţiei din Ucraina. „Nu văd încă perspective care să ne permită să mobilizăm o majoritate parlamentară pentru a vota modificarea acestui articol, deoarece, în a doua lectură a Legii educaţiei, exact această formă a articolului a făcut obiectul unui consens”, a adăugat ministrul ucrainean al educaţiei Lilia Grinevici.