Clasamentul se bazează pe un aşa-numit „scor fără vize”, ce conţine tabele cu ţările în care poate călători un anumit deţinător de paşaport fără a i se cere viză sau a avea nevoie de ea la sosire.

Paşaportul din Singapore s-a aflat în fruntea listei (159 de ţări fără vize), depăşind paşaportul german (158) şi paşaportul suedez (ai cărui titulari pot vizita 157 de ţări). Lista este de obicei dominată de paşapoarte europene, cu Germania deţinând poziţia de top în ultimii doi ani.

Paşaportul din Republica Moldova se află pe locul 87. Cetăţenii ţării noastre pot călători în 105 state fără viză.

Totodată, paşaportul din România se află pe locul 40 în topul global, alături de paşapoartele unor ţări precum Bulgaria, Monaco, Argentina sau Chile. 

Eliminarea de către Paraguay a cerinţelor privind vizele pentru cetăţenii din Singapore au propulsat paşaportul acestui stat în topul listei în 2017. Alte ţări asiatice care au ajuns în top 20 sunt Coreea de Sud (paşaport fără vize pentru 157 de ţări), Japonia (156) şi Malaezia (154).

În schimb, paşaportul SUA a înregistrat o scădere în clasament de la învestirea preşedintelui Donald Trump, în urma deciziilor luate de Turcia şi Republica Centrafricană de a revoca intrarea fără vize pentru titularii de paşaport american.