Autorii Raportului de Stare a Ţării remarcă faptul că economia Republicii Moldova rămâne bazată prea mult pe consum, agricultura este necompetitivă, iar sectorul privat îşi diminuează continuu activitatea investiţională. Nevalorificarea potenţialului de export, ocuparea informală a forţei de muncă, cât şi tendinţele din economia tenebră au distanţat şi mai mult Republica Moldova de statele membre ale Uniunii Europene, dar şi de cele din Europa de Est.

„Marea problemă e că, din păcate, noi nu reuşim să soluţionăm acele probleme fundamentale care afectează dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova şi din acest considerent nu avem progrese semnificative. Progresele sunt modeste, iar discrepanţa faţă de Uniunea Europeană sau ţările din Europa Centrală şi de Est rămâne una foarte mare”, a declarat Alexandru Fală, director de programe la Expert-Grup.

În studiu se mai spune că reformele ce ţin de justiţie şi combaterea corupţiei, convenite cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, au fost fie neglijate, fie mimate, dovadă fiind nefuncţionarea plenară a mecanismului de integritate, încă din august 2016, dar şi nefinalizarea reformei Procuraturii Anticorupţie.

„Atât timp cât reformele se fac de dragul reformelor şi aceste modificări, ajustări, nu ţintesc problemele, evident că nu putem vorbi despre o guveranare eficientă. Din păcate, corupţia la noi rămâne o ramură cronică care continuă să ne afecteze. Evident că reprezintă o constrângete majoră pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a menţionat Alexandru Fală.

Ocolirea procedurilor legale de transparenţă decizională, mimarea consultărilor publice, tentativele de a vota proiecte contradictorii, precum cel referitor la legalizarea capitalului, şi eschivarea de la angajamentele internaţionale au sporit neîncrederea societăţii şi a partenerilor externi faţă de guvernarea de la Chişinău, se mai arată în Raportul de Stare a Ţării. Totodată, procesele de judecată poartă mai degrabă caracterul unei penalizări politice decât al unei justiţii echitabile şi transparente, mai spun autorii cercetării.

„Judecătorii care se opun guvernării riscă să fie eliminaţi din sistem, după cum relevă urmărirea penală și eliberarea din funcție a magistratei Domnica Manole, care în anul 2016 a decis în favoarea organizării referendumului cerut de opoziție. Asemenea cazuri subminează independența judecătorilor și afectează inevitabil calitatea justiției, precum și încrederea cetățenilor față de integritatea acesteia”, se mai arată în raport. 

Prin urmare, autorităţile trebuie să depolitizeze în mod urgent serviciul public, să demareze procesul de reforme de jos în sus, să implementeze efectiv reforma sistemului de integritate şi să sporească transparenţa instituțiilor publice, se mai spune în raport. Studiul nu a fost comentat deocamdată de autorităţi.