Andrei Năstase, după ce compania unui liberal a cerut la CEDO despăgubiri de 10 mil. de lei de la stat: „Suntem martorii unei noi tentative de jefuire a cetăţeanului-contribuabil”

Andrei Năstase, după ce compania unui liberal a cerut la CEDO despăgubiri de 10 mil. de lei de la stat: „Suntem martorii unei noi tentative de jefuire a cetăţeanului-contribuabil”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 08.01.2017 16:56
„Suntem, pe semne, martorii unei noi tentative de jefuire a cetăţeanului-contribuabil printr-o schemă ţesută din politică şi justiţie moldovenească”. Este declaraţia liderului Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi a fost făcută după ce firma Ruta-Prim SRL, controlată de familia liberalului Iurie Topală, a anunţat că va cere la CEDO de la Republica Moldova 10 milioane de lei despăgubire în urma unui litigiu cu Primăria Chişinău.
 
În acest context, Andrei Năstase îndeamnă ONG-urile şi presa de investigaţie să ia atitudine.
 
„Îndemn organizaţiile non-guvernamentale specializate şi presa de investigaţie să reacţioneze, să intervină, să dea alarma aşa încât să se audă la procuratura generală, dar şi până la Curtea de la Strasbourg. Doar prin eforturi conjugate ale societăţii civile şi ale unei televiziuni independente am reuşit să demascăm schemele frauduloase şi să salvăm statul de la jaful a sute de milioane de lei în cazuri similare, devenite de notorietate, Aroma Floris, Norma SRL, etc. Neimplicarea celor ce pot şi trebuie să o facă înseamnă complicitate”, scris liderul PPDA pe pagina sa de Facebook.
 
Precizăm că firma de transport a liberalului Iurie Topală cere despăgubiri la CEDO de la Republica Moldova zece milioane de lei, după ce municipalitatea nu a compensat o parte din pierderile firmei, deşi s-ar fi angajat să facă acest lucru.

Autorităţile şi-au motivat refuzul prin faptul că sunt responsabile doar de activitatea întreprinderilor municipale. În martie 2013, reprezentanţii Ruta-Prim au acţionat Primăria în judecată şi i-au solicitat despăgubiri de 10 milioane de lei. Judecătoria Centru i-a dat câştig de cauză companiei, însă Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia primei instanţe şi a respins solicitarea. În consecinţă, firma Ruta-Prim s-a adresat la CEDO, invocând mai multe încălcări de procedură la examinarea cauzei.

Ştiri similare

Ştiri NON-STOP