România: Problema cetăţenilor români din Republica Moldova cu privire la actele de identitate, dezbătută în comisia de resort

România: Problema cetăţenilor români din Republica Moldova cu privire la actele de identitate, dezbătută în comisia de resort
Sursa: jurnal.md Foto: Facebook/Constantin Codreanu 26.01.2017 16:20
Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a dezbătut în şedinţa de joi problema cetăţenilor români din Republica Moldova care nu-şi pot preschimba actele de identitate din cauza unor aspecte birocratice.

Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor, iniţiativa îi aparţine preşedintelui Comisiei, Constantin Codreanu, care a declarat că dosarul "cetăţeniei române" reprezintă una dintre priorităţile fixate la începutul anului 2017, pentru care va pleda până la rezolvarea acestei probleme.

„Dosarul 'cetăţenia română' se referă la problema minorilor care îşi 'pierd' cetăţenia în urma unui 'conflict instituţional' dintre Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie şi Direcţia Generală Paşapoarte. Conform practicii legale valabile până în luna februarie 2015, cetăţenia română era recunoscută în cazul minorilor ai căror părinţi au redobândit cetăţenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 18 ani aveau dreptul să solicite recunoaşterea cetăţeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinţi a obţinut cetăţenia română. Conform procedurii actuale, minorii nu pot obţine automat cetăţenia, înscrierea acestora în certificatul de cetăţenie al părinţilor fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care şi-au perfectat certificatul de naştere, paşaportul şi/sau cartea de identitate în baza vechii proceduri şi care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetăţenie", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Constantin Codreanu a menţionat că aceşti cetăţeni români se regăsesc în situaţia de a-şi pierde locul de muncă sau de a nu-şi mai putea continua studiile, în urma "reglementărilor legislative defectuoase".

"La această concluzie s-a ajuns în urma recepţionării zilnice a mesajelor la comisie, prin care se conturează o stare de absurd, pe de o parte, cetăţenii nu pot face dovada cetăţeniei române prin certificatul de naştere şi li se sugerează reluarea procedurii de redobândire a cetăţeniei, iar, pe de altă parte, în instanţă ei nu pot renunţa la cetăţenie. Este nevoie de o rezolvare urgentă care să acopere toate situaţiile anterioare şi să aducă rezolvare tuturor cazurilor. Numărul acestora nu este cunoscut, dar se estimează la câteva zeci de mii. Aşteptăm punctul de vedere promis din partea reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne, pe care să-l discutăm la următoarea şedinţă a comisiei cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie", a declarat Codreanu.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI