Documentul cuprinde un clasament al gradului de corupţie în sectorul public, aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi experţi independenţi din cele 176 de state incluse în analiză. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, pe o scală de la 0 la 100, în care 0 înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”. 

Republica Moldova a acumulat un scor de 30 de puncte, în scădere cu trei puncte faţă de anul trecut, raportul arătând că situaţia în ţara noastră este mai gravă pe an ce trece.

„Capturarea procesului politic de luare a deciziilor este una dintre formele cele mai răspândite ale corupţiei politice în ţările CSI, acolo unde cultura impunităţii predomină în rândul politicienilor, procurorilor şi oligarhilor”, se spune în raport.

Anul 2016 a demonstrat peste tot în lume că inegalitatea socială şi corupţia sistemică se susţin reciproc, ceea ce duce la nemulţumirea publicului faţă de clasa politică şi oferă un teren fertil pentru apariţia politicienilor populişti, mai spun experţii.

În 2016, pe primul loc la nivel global se află Danemarca şi Noua Zeelandă, fiecare cu câte 90 de puncte, urmate de Finlanda (89 de puncte), Suedia (88 de puncte) şi Norvegia (87 de puncte).

Dintre statele Uniunii Europene, peste 80 de puncte au mai obţinut Olanda (83 de puncte), Germania, Luxemburg şi Marea Britanie, fiecare cu câte 81 de puncte. România se află pe locul 57 la nivel global, respectiv pe locul 24-25 în Uniunea Europeană. Rusia şi Ucraina sunt poziţionate pe locul 131, cu 29 de puncte.

La coada clasamentului se află Somalia  (176) cu doar 10 puncte, Sudanul de Sud (175) – 11 puncte şi Coreea de Nord (174) – 12 puncte.