Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin în Republica Moldova
Sursa: jurnal.md Foto: mednews.md 23.01.2017 12:29
În perioada 23-29 ianuarie 2017, Republica Moldova marchează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin. Astfel, vor fi organizate un şir de evenimente publice, scopul cărora este de a creşte nivelul de informare şi sensibilizare a femeilor privind importanţa măsurilor de prevenire şi depistare precoce a cancerului de col uterin. 
 
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în Republica Moldova. Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar. Şase femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin în fiecare săptămână în Republica Moldova şi trei femei decedează din cauza acestei maladii săptămânal.
 
Cancerul de col uterin  este cauzat de infecţii cu tulpini ai Virusului Papiloma Uman (HPV), se dezvoltă lent şi iniţial nu prezintă simptome caracteristice.
 
În anul 2015, în Republica Moldova se aflau la evidenţă cu cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 de cazuri noi depistate. Cancerul cervical afectează preponderent femeile tinere.
 
Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani. Mai mult de 60% din cazurile noi sunt diagnosticate în ultimele stadii, atunci când tratamentul este mai puţin eficient, dar şi mai scump. În 2015, 149 de femei au decedat din cauza acestei maladii.
 
Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin a fost instituţionalizată de Asociaţia Internaţională de Prevenire a Cancerului Cervical, la care Republica Moldova a aderat din anul 2009.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI