Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Boboteaza

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Boboteaza
Sursa: jurnal.md Foto: http://traditii-superstitii.ro 19.01.2017 11:24
Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza, ziua în care Isus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, în apele râului Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Atât în ajun, dar şi de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe din ţară, cu puterea Duhului Sfânt, la rugăciunile arhiereilor şi ale preoţilor se sfinţeşte printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt Agheasma Mare.

În localităţile aşezate pe malul unui râu se obişnuieşte ca preotul să arunce o cruce de lemn în apă, uneori chiar îngheţată, după care câţiva flăcăi curajoşi sar pentru a o aduce înapoi.

Botezul Mântuitorului are o semnificaţie aparte în religie. Atunci, la apa Iordanului s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a pogorât în chip de porumbel şi a stat peste Isus, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!”.

Astfel, Hristos şi-a arătat calitatea de Fiu al lui Dumnezeu. Mântuitorul a primit botezul pocăinţei, nu pentru că avea păcate, ci de arăta că firea omenească are nevoie de transfigurare pentru a se putea desăvârşi în harul Sfintei Treimi.

Boboteaza este astfel şi o sărbătoare dedicată purificării naturii, şi mai ales a apelor, de forţele răului. Se crede că în aceste zile animalele vorbesc, căpătând puteri neobişnuite.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI