FOTO

Cadrele didactice au protestat astăzi în faţa Guvernului; Profesorii au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută

Cadrele didactice au protestat astăzi în faţa Guvernului; Profesorii au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută
Sursa: jurnal.md Foto: jc.md 17.01.2017 14:07
Profesorii au protestat astăzi în faţa Guvernului şi au cerut majorarea salariilor cu cel puţin 50%. Cadrele didactice au mai solicitat majorarea indemnizaţiei unice pentru tinerii specialişti, recalcularea anuală a cuantumului pensiilor pentru angajaţii din învăţământ care au atins vârsta de pensionare, dar şi majorarea burselor de studii cu 20 la sută.

Reprezentanta Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Soroca, Nadejda Seredovschi, a declarat pentru IPN că revendicările au fost înaintate guvernării încă în luna octombrie, dar nu a urmat nicio decizie. „Cadrele nedidactice primesc până la o mie de lei. În sat cadrele nedidactice primesc 600-700 de lei, iar minimul de existenţă este de 1800 de lei. Cum credeţi, se poate de trăit cu aşa salariu?” a spus Nadejda Seredovschi, adăugând că grădiniţele riscă să rămână fără cadre nedidactice.

Elena Manolache, din acelaşi sindicat, a menţionat că în sfera bugetară şi în sectorul real nu salariu minim: „Dacă e să luăm prima categorie, la bugetari salariul este de o mie de lei, iar în sectorul real – 2100. Adică, dacă eu fac curat într-un magazin primesc 2100 de lei, iar altcineva face aceeaşi muncă în şcoală sau în grădiniţă şi are o leafă de o mie de lei”.

Precizăm că, în prezent, salariul mediu al unui profesor este de aproximativ 4.000 de lei. Anterior, Guvernul a anunţat că revendicările sindicaliştilor vor fi examinate de un grup de lucru, însă propunerea se pare că nu i-a convins pe profesori să renunţe la proteste.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI