Un monument al celor trei martiri basarabeni a fost instalat în scuarul Catedralei încă în anul 1923, după ce în august 1917, Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea au decedat. Primul şi-a pierdut viaţa poetul Alexei Mateevici, care a fost răpus de tifos, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. La scurt timp, ceilalţi doi înaintaşi ai mişcării naţionale dintre Prut şi Nistru, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, au fost împuşcaţi de către o bandă de soldaţi bolşevici.

Odată cu ocuparea Basarabiei, în 1940, sculptura a fost distrusă de către sovietici. Monumentul a fost edificat prin reconstituire, iar astăzi a fost amplasat exact pe acelaşi loc. La eveniment au fost prezenţi oameni din mai multe raioane ale republicii. Printre ei a fost şi nepotul lui Simeon Murafa. Timofei Murafa şi soţia sa locuiesc în raionul Floreşti.

Monumentul celor trei personalităţi are o înălţime de peste trei metri, cântăreşte aproximativ 20 de tone şi a fost sculptat în piatră de Cosăuţi. Lucrarea a fost proiectată de către regretatul arhitect Eugen Bâzgu şi executată de meşterul popular Veaceslav Lozan.