Declaraţiile aparţin analistului politic Valentin Dolganiuc şi directorului Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc. Indignaţi la culme sunt şi oamenii de rând, care spun că şi aşa trăiesc în sărăcie, iar datoria trebuie pusă pe seama celor care au furat. 

„Aceşti bani vor fi returnaţi din bugetul de stat prin impozite. Nu exclud faptul că se vor mări impozitele, că se vor micşora pensiile şi salariile. Acest miliard la momentul actual este vorba de o datorie a fiecăruia dintre noi de 10.000 de lei. Deci ne-am trezit că suntem datori la momentul actual şi acest lucru va continua şi va fi în fiecare an. În Republica Moldova fiecare copil care se va naşte, vor avea şi aceştia 10.000 de lei datorie deja la naştere”, a menţionat Valentin Dolganiuc.

„Asumarea de către guvern a transferului acestei datorii imense pe umerii contribuabililor din Republica Moldova este continuare acelei logici: cineva fură şi cineva restituie aceşti bani. Ceea ce s-a întâmplat în Moldova este că am sărăcit toţi în medie cu 13%. Populaţia fuge din această ţară şi îşi vede patria în alte părţi şi aceasta este foarte trist”, a adăugat directorul Transparency International-Moldova, Lilia Caraşciuc.

La rândul lor, omenii de rând spun că nu sunt de acord ca statul să pună pe umerii lor datoria şi că aceasta trebuie achitată de către cei care au furat banii din sistemul bancar.