„Mă sună mulţi fermieri. Ei sunt la limita disperării. Timp de un an nu pot primi subvenţiile. Au depus documentele încă în perioada vara-toamna 2015. Au de achitat la moment multiple datorii faţă de stat, bănci, furnizori de resurse necesare producerii. Pentru fiecare zi de întârziere se calculează penalitatea”, a declarat reprezentantul agricultorilor.

„Totodată, pentru neachitarea la timp a subvenţiilor nu există nici o dobândă de întârziere. În prezent, suma datoriilor statului la subvenţii constituie aproximativ 120 de milioane de lei. Ordinele de plată demult au fost expediate la trezorerie”, a precizat Alexandru Slusari.

Preşedintele Asociaţiei Uni AgroProtect mai spune că deşi prima tranşă din împrumutul oferit de România a ajuns în conturile Republicii Moldova, situaţia din sistemul agrar rămâne acelaşi – dificil.

„Mulţi agricultori au avut speranţa ca după ce a fost debursată prima tranşă din creditul României, datoriile vor fi rapid achitate. Însă a trecut mai mult de o lună, dar situaţia nu s-a schimbat. Sa vede că agricultura rămâne prioritate naţională doar pe hârtie”, a mai spus Alexandru Slusari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.