Fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA anunţă în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook că patru bănci erau sub monitorizare, iar a cincea urma să treacă sub supraveghere, din cauza că avea probleme în ceea ce priveşte capitalul de gradul I. Acest material a acumulat circa 26 de mii de vizualizări.

Investigaţia RISE Moldova - Afaceri offshore la sediul socialiştilor a fost citită de peste 23 de mii de persoane, ocupând în acest fel locul doi în TOP-ul acestei săptămâni.

„Sediul central din Chişinău al Partidului Socialiştilor a fost până anul trecut proprietatea unei companii din Cipru, ai cărei beneficiari finali se ascund în spatele a două companii offshore implicate în scandalul Panama Papers. În Moldova, compania cipriotă a fost reprezentată de familia deputatei Alla Dolinţă – una dintre persoanele de încredere ale candidatului pentru funcţia de preşedinte, Igor Dodon”, se arată în investigaţie.

Cea de-a treia ştire din clasament care a fost accesată de peste 22 de mii de vizitatori Jurnal.md este Parlamentul a votat noi adjuncţi ai guvernatorului BNM: „Doar o mică parte din banii furaţi în urma fraudei bancare va putea fi recuperată”.

„Din informaţia pe care o posed din mass-media, pentru că încă nu am acces la documentele BNM, eu cred că prin metode tradiţionale va putea să fie restituită o mică parte din acei bani. Ceea ce citesc despre calitatea creditelor care au fost acordate fără garanţii mă face să bănuiesc că nu foarte mult o să putem restitui pe această cale”, a menţionat noul viceguvernator al băncii centrale, Cristina Harea în Parlament.

Unul dintre cele mai accesate articole din această săptămână a fost - De ce fel de preşedinte are nevoie Moldova.

Noul şef de stat trebuie să simtă în mod clar voinţa poporului, să înţeleagă problemele oamenilor de rând şi să apere interesele acestora. Moldova are nevoie de un adevărat Preşedinte al „Poporului, care să trăiască aceeaşi viaţă ca şi concetăţenii săi. Un astfel de lider trebuie să fie în măsură, după venirea la putere, să menţină o relaţie strânsă cu cetăţenii, să se afle într-un dialog interactiv permanent cu aceştia şi să se preocupe constant de bunăstarea societăţii”, se arată în meterialul cititpe circa 22 de mii de internauţi.

Topul continuă cu subiectul Reţinerile în cazul spălătoriei de miliarde – „măsura de precauţie a lui Plahotniuc”; Andrei Năstase, care a deconspirat schema: Mulţi judecători erau gata să colaboreze cu instituţiile internationale.

„Câteva săptămâni în urmă am dat declaraţii în faţa agenţilor instituţiei federale de investigaţie pe marginea spălării de miliarde de dolari în perioada 2010-2014 şi a actelor premergătoare furtului secolului, executate prin intermediul aceloraşi judecători. Acelaşi lucru îl voi face şi astăzi. Reţinerea judecătorilor la distanţă de ani de zile din momentul în care personal le-am demascat implicarea în spălătoria rusească de miliarde, este o măsură de precauţie personală luată de marele beneficiar, Plahotniuc”, a comentat Andrei Năstase. Articolul a strânit curiozitatea a peste 21 de mii de persoane.

Cu circa 17 mii de de mii de vizualizări, următoarea ştire în clasament este Agitaţie electorală camuflată: Guvernul, Poşta Moldovei şi televiziunile lui Plahotniuc „lucrează” pentru imaginea lui Lupu.

La 10 sep­tem­brie, lide­rul PDM, Marian Lupu, a fost înre­gis­trat drept can­di­da­tul elec­to­ral nr. 1 în bule­ti­nele de vot pe care ale­gă­to­rii le vor primi pe 30 octom­brie. Res­pec­tiv, cele două săp­tămâni rămase până la sfârşit de sep­tem­brie ar tre­bui să însemne pen­tru Lupu „tăcere şi aştep­tare”. PDM, însă, a lan­sat pe par­cur­sul lunii sep­tem­brie două cam­pa­nii „de anver­gură” în cadrul cărora lide­rii demo­craţi, inclu­siv Lupu, depu­taţi, mini­ş­tri, con­du­că­tori ai orga­ni­za­ţi­lor teri­to­ri­ale, zeci şi sute de mem­bri ai echi­pei demo­crate merg în toate rai­oa­nele şi loca­li­tă­ţile din R. Mol­dova pen­tru a popu­la­riza bene­fi­ci­ile inte­gră­rii euro­pene în rân­dul cetă­ţe­ni­lor şi a lansa dez­ba­teri des­pre schim­bă­rile nece­sare în poli­tica de la noi.

Ştirea care a acumulat peste 10 mii de aceesari este Andrei Năstase, la Washington: Am demarat procesul de formare a echipei de consultanţi în domeniul justiţiei şi luptei anticorupţie; Printre aceştia, foşti şefi ai serviciilor SUA de specialitate.

„După trei zile pline la Washington, merg spre New York, de unde voi lua avionul spre Germania, a doua Patrie pentru mine şi Familia mea, la fel ca si pentru miile de moldoveni instalaţi în tara lui Bismarck. Plec de aici, la fel ca şi după prima mea vizită, cu sentimentul unei misiuni cetăţeneşti împlinite. Am avut întâlniri cu influenţi oameni politici americani, congresmani şi înalţi funcţionari de stat, dar şi din domeniul economic, pe care i-am informat cu privire la realităţile moldoveneşti, la riscurile unor finanţări necondiţionate, directe sau prin Fondul Monetar International, acordate regimului oligarhic cleptocratic de la Chişinău”, a declarat liderul mişcării protestatare.

Clasamentul acestei săptămâni este încheiat cu două subiecte foarte sensibile şi anume Mesajul emoţionant al lui Andrei Năstase către fica sa şi 17 ani de căsătorie a liderului Platformei DA cu frumoasa sa soţie.

„Copila mea dragă, astăzi este ziua ta! Ai venit pe lume în minunata ţară a lui Goethe, exact în ziua în care părinţii tăi împlineau 15 ani de la căsătoria creştină. La fel ca şi zeci de mii de copii moldoveni, te-ai născut departe de casa şi de ţara noastră, de rude şi prieteni. Departe de bunica ta, cea care a avut parte doar de feciori şi nepoţi, care te-a visat şi aşteptat ani şi ani pentru a veni şi a-i mângâia viaţa zbuciumată. Vreau ca într-o zi să revii Acasă. Împreună cu Mama ta, împreună cu fraţii tăi. Împreună cu toţi copiii moldovenilor risipiţi în cele patru colţuri ale lumii. Vreau să vii acasă şi să te bucuri de grija şi mângâierea bunicii. Să te bucuri de Libertate în ţara ta. În caz contrar va trebui să plec eu. Şi nu mi-ar fi deloc uşor, pentru că aici, Acasă, mi-ar rămâne Mama, mormintele Tatei, fraţilor şi bunicilor. Iată de ce te rog să ai răbdarea fraţilor tăi, înţelepciunea mamei tale, rezistenţa bunicii şi să te bucuri de dragostea noastră neţărmurită. La mulţi ani, Copila mea dragă!”, comunică Andrei Năstase în mesaj. Cele două articole au acumulat peste 10 mii de vizualizări.