Potrivit reprezentanţilor ministerului, situaţii similare au avut loc în anii 2006-2007, când în rezultatul importului infecţiei din România în Republica Moldova s-au înregistrat cazuri de rujeolă. În anii 2008-2011 în ţara noastră nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă, fapt confirmat prin date de supraveghere epidemiologică adecvată. În anul 2012, în rezultatul importului infecţiei din România în raionul Floreşti au fost înregistrate 9 cazuri de rujeola la persoane ne imunizate.

În 2013, în rezultatul importului rujeolei din Federaţia Rusă, în raioanele Nisporeni şi Călăraşi au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate. Ca rezultat al importului infecţiei din Federaţia Rusă în 2014 s-au înregistrat două cazuri de rujeolă la Soroca.

„Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu s-au înregistrat. Astăzi în ţară nu există un pericol real de răspândire epidemică a cazurilor de rujeolă pe fondalul absenţei acestora. Însă, situaţia din România, unde spre regret, există condiţii pentru răspândirea locală a infecţiei, poate cauza importul acesteia în ţara noastră”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ministerului Sănătăţii vine cu un apel către părinţi şi îi îndeamnă să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor, iar pentru aceasta, republica este asigurată suficient cu vaccinuri de calitate, garantate şi gratuite.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii face apel către cadrele didactice şi lucrătorii medicali din instituţiile de educaţie şi instruire pentru copii să acorde atenţie sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colectiv şi neadmiterea celor nevaccinaţi până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova.