„Noi, cetăţenii americani, vă cerem să fiţi de partea justiţiei într-un caz de rezonanţă internaţională în care contribuabilii americani au fost furaţi de aproximativ 48 de milioane de dolari. Noi suntem cetăţeni americani şi plătim taxe în această ţară! O bună parte din banii furaţi sunt, de fapt, banii donaţi Moldovei de către partenerii de dezvoltare. În acelaşi timp, iubim ţara noastră de origine - Moldova, care în perioada 2012 - 2014 a fost cutremurată de o fraudă fără precedent în istoria mondială. Sistemul bancar a fost prădat de un miliard de dolari. Este vorba despre o schemă mare de corupţie dezvoltată de grupul politic şi criminal condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, un cetăţean al Moldovei, României şi Rusiei, urmărit în trecut de Interpol pentru legături cu gruparea criminală Solnţevskaia din Federaţia Rusă”, spun moldovenii stabiliţi în SUA.

Petiţia vine pe fundalul neîncrederii în justiţia din Republica Moldova, pe care o descriu ca una controlată de Vladimir Plahotniuc.

„În loc să recupereze banii furaţi, autorităţile, încălcând flagrant Constituţia şi ignorând protestele masive organizate din 2015 până în prezent de către Platforma Demnitate şi Adevăr, au decis să pună această datorie pe umerii cetăţenilor. Noi credem că autorităţilor moldoveneşti, controlate în totalitate de oligarhul Vladimir Plahotniuc şi conducerea ţării nu intenţionează să recurgă la acţiuni decisive în recuperarea banilor furaţi din sistemul bancar, jaf ce a fost denumit ”jaful secolului” şi care implică clasa politică şi în mod special, pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. În context, vrem să menţionăm că opinia publică a aflat recent despre implicarea în fraudă a cetăţeanului leton, moldovean, american Serghei Iaralov, mâna dreaptă a oligarhului Plahotniuc. Prin urmare, cerem Congresului SUA să acţioneze cu determinare în investigarea acestei crime”, se mai arată în petiţie.
 
Politicianul american vizat în petiţie nu a reacţionat deocamdată. La rândul său, liderul PPDA le-a mulţumit conaţionalilor pentru iniţiativă printr-un mesaj postat pe Facebook.

„Sunt şi banii munciţi ai moldovenilor noştri din Statele Unite, dar care au fost furaţi peste noapte, într-o clipită, de o grupare în frunte cu coordonatorul Plahotniuc. Nimic mai grav decât să furi de la propriul popor. Mă bucur că americanii moldoveni s-au mobilizat, s-au implicat şi au trimis sesizări către senatorii americani, către instituţiile de drept din SUA cu rugămintea ca acest caz ieşit din comun prin cinismul şi proporţiile sale să fie investigat în cel mai detaliat mod”, a scris Andrei Năstase.
 
Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică.

Nu este pentru prima dată când jaful din sistemul bancar de la Chişinău este în vizorul americanilor. Subiectul a fost abordat în cadrul unei emisiuni de la One America News, în care fostul purtător de cuvânt al Pentagonului, J.D. Gordon, a declarat că Vladimir Plahotniuc a fost figura centrală a fraudei de un miliard de dolari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.