Ultimele alegeri locale şi parlamentare au scos la iveală mai multe aspecte şi chestiuni extrem de îngrijorătoare cu referinţă la sistemul electoral al Republicii Moldova. Astfel, nu putem vorbi despre nişte lacune separate, despre nişte cazuri minore care nu ar afecta rezultatul scrutinului, ci este vorba despre o crimă obraznică, organizată de către anumite persoane cu implicarea instituţiilor statului, a organizaţiilor neguvernamentale şi, uneori, a instituţiilor internaţionale cu scopul uzurpării puterii prin fraudarea alegerilor în proporţii deosebit de mari!

Topul continuă cu subiectul Platforma Demnitate şi Adevăr a depus listele de subscripţie la CEC; Grupul de iniţiativă a adunat 27 de mii de semnături în favoarea candidatului Andrei Năstase, care a fost citit de peste 26 de mii de ori.

Platforma Demnitate şi Adevăr a depus la Comisia Electorală Centrală listele cu semnături în favoarea candidatului Andrei Năstase. Potrivit preşedintelui grupului de iniţiativă, Alexandru Slusari, Platforma DA a adunat peste 27 de mii de semnături. Timp de şapte zile, CEC urmează să verifice listele. După depunerea semnăturilor, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a lansat o declaraţie: „Aşa cum am promis, am depus numărul maxim de semnături colectate în mod firesc încă acum câteva zile de grupul de iniţiativă. Pentru unii sfidarea normelor şi a bunului simţ reprezintă principii şi valori de mai bine de zece ani. Noi, însă suntem altfel şi indiferent dacă suntem în opoziţie sau la putere, respectăm cu sfinţenie legile ţării. Vreau să le mulţumesc cetăţenilor care au semnat în susţinerea mea şi să-i asigur că o să-mi dau silinţa pentru a câştiga această bătălie cu guvernarea criminală.

În top intră şi Test de supravieţuire: Bătrânii din Republica Moldova continuă să primească pensii sub limita minimului de existenţă. Ştirea a fost vizualizată de peste 22 mii de ori.

Valoarea minimului de existenţă a constituit în medie 1813 lei lunar, fiind în creştere cu peste 5% faţă de perioada similară a anului trecut, arată ultimele date ale Biroului Naţional de Statistică. Cifrele arată că bătrânii din Republica Moldova primesc în continuare pensii care nu le asigură nici măcar minimul de existenţă. Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1523 de lei. Valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2016, este de 1278 de lei. Astfel, pensiile nu doar că nu sunt în măsură să asigure o viaţă decentă bătrânilor, ci acoperă minimul de existenţă în proporţie de doar 84%.

Cu aproape 21 de mii de vizualizări, următorul articol în top este Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă CEC în judecată; „Comisia Electorală a recepţionat documentele depuse de Lupu în afara timpului legal”.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi preşedintele grupului de iniţiativă în susţinerea acestuia la prezidenţiale, Alexandru Slusari, au depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale în calitate de pârât, şi pe numele lui Marian Lupu, candidatul puterii, în calitate de intervenient accesoriu. „În fapt, prin hotărârea CEC nr. 236 din 10 septembrie 2016, a fost dispusă înregistrarea lui Marian Lupu în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, desemnat de către Partidul Democrat, partid care controlează politic autoritatea electorală de circa 7 ani de zile şi care favorizează vădit candidatul puterii sfidând legea şi bunul simţ”, se arată într-un comunicat al Platformei.

Un alt material care a stârnit interesul a aproximativ 22 de mii de cititori este INVESTIGAŢIE // Misterul mobilizării record pentru candidatul PD: Angajaţii Fabricii de Brânzeturi din Cahul, impuşi să semneze pentru Lupu.          

În timp ce conducerea PD anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PD a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate, se arată într-o investigaţie publicată pe Moldova Curată.

Articolul Gofman: „De ce occidentalilor ar trebui să le pese de corupţia din RM”; Fostul şef de la CNA, despre ce se va întâmpla dacă Plahotniuc şi complicii săi în jaful bancar nu vor fi traşi la răspundere, a acumulat peste 21 de mii de vizualizări.

Occidentului ar trebui să-i pese de situaţia din Republica Moldova din mai multe motive. În primul rând, pentru că problema depăşeşte cu mult graniţele ţării noastre, pentru că nu doar moldovenii sunt cei care plătesc preţul, dar şi pentru că în cazul în care beneficiarul jafului bancar, Vladimir Plahotniuc, şi complicii săi nu vor fi traşi la răspundere, schema ar putea fi aplicată şi într-o serie de alte ţări economic vulnerabile şi cu un sistem politic corupt. Despre aceasta scrie fostul şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, într-un articol publicat pe RealClearWorld, publicat în întregime în continuare.

În topul celor mai accesate ştiri se numără şi Andrei Năstase: „Oligarhizarea RM – rezultatul unei simbioze între nomenclatura sovietică şi grupările anilor 90 la putere”. Subiectul a acumulat peste 20 de mii de vizualizări.

Oligarhizarea RM s-a produs după ce la putere s-a instaurat un regim format din reprezentanţi ai nomenclaturii sovietice şi membri ai unor grupări din anii 90, afirmă liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.„Problema principală a sistemului politic de la noi din ţară constă, după părerea mea, în faptul că timp de 25 de ani acesta scoate la suprafaţă numai politicieni din acelaşi sistem. Întotdeauna a funcţionat regula de fier: „Nu poţi pretinde la puterea politică dacă nu ai făcut parte din acest sistem de coordonate ani de zile”. Nomenclatura sovietică s-a recalificat în cea naţională şi a condus ţara până în 2001. Atunci au nimerit în acest cerc şi cei care au venit la putere în 2009. După 2001, în loc de o nouă elită politică, formată în perioada post-sovietică, s-a produs o revanşă şi la putere pur şi simplu s-a întors nomenclatura sovietică. În 2009 a avut loc o „amestecare de sânge”, să zicem aşa. O parte din nomenclatura anilor 2001-2009 s-a unit cu o parte din grupările anilor 90. Anume această simbioză a dus la oligarhizarea completă şi la capturarea statului”, susţine Andrei Năstase, într-un interviu.
 
Topul continuă cu subiectul ANRE a decis: Energia termică se SCUMPEŞTE cu peste 8 la sută, care a fost citit de peste 17 mii de ori.

Moldovenii vor plăti mai mult pentru căldură. Energia termică va costa 1068 de lei pentru o gigacalorie, cu 81 de lei sau cu 8,2 la sută mai mult faţă de tariful de până acum. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Consiliul de administraţie al ANRE. Furnizorul de căldură, societatea pe acţiuni „Termoelectrica” a solicitat majorarea tarifului pentru energia termică, dând vina pe modificarea tarifelor finale la gazele naturale, dar şi pe majorarea costurilor din cauza deprecierii valutei naţionale.

Cu aproape 14 mii de mii de vizualizări, următorul articol în top este Platon, noi dezvăluiri despre atacurile raider din 2011: „Plahotniuc i-a jefuit pe Victor şi Viorel Ţopa, i-a condamnat la închisoare, iar acum îi numeşte infractori fugari - este culmea cinismului.”

Veaceslav Platon face noi dezvăluiri despre atacurile raider din 2011, atunci când oligarhul Vladimir Plahotniuc i-a deposedat pe oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa de acţiunile pe care le deţineau la Banca de Economii. Într-un interviu pentru News Maker, Platon afirmă că atacurile murdare de la holdingul media al lui Plahotniuc în adresa lui Victor şi Viorel Ţopa sunt culmea cinismului în condiţiile în care oligarhul este cel care i-a jefuit de acţiuni, apoi i-a condamnat la închisoare. Totodată, Veaceslav Platon neagă orice implicare în jaful miliardului din sistemul bancar şi spune că dosarul a fost fabricat la comanda lui Plahotniuc.

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea PPDA cheamă forţele antioligarhice la PROTEST luni, în faţa Curţii de Apel Chişinău: „Vom cere excluderea candidatului Marian Lupu, înregistrat ilegal în cursa prezidenţială”, care a fost citită de peste 12 mii de cititori.

Platforma Demnitate şi Adevăr îndeamnă partidele anti-oligarhice de opoziţie şi societatea civilă să participe luni, 19 septembrie, la un protest organizat în faţa Curţii de Apel Chişinău, acolo unde va fi examinată sesizarea PPDA privind anularea deciziei CEC de înregistrare a candidatului Marian Lupu la alegerile prezidenţiale. „Ilegalitatea acceptării listelor de subscripţie din partea lui Marian Lupu şi numeroasele abuzuri comise de Partidul Democrat în procesul de colectare a semnăturilor au fost consemnate şi de raportul independent al Asociaţiei „Promo-Lex”, dar şi prin numeroase informaţii în presă. Vă îndemnăm să venim cu toţii pentru a picheta Curtea de Apel şi a cere excluderea candidatului înregistrat ilegal în cursa pentru prezidenţiale”, se spune în apelul Platformei DA.