Ministerul Mediului îşi motivează propunerea prin faptul că resursele financiare provenite din aceste taxe se folosesc pentru reproducerea peştilor, pentru cercetări ştiinţifice şi realizarea măsurilor de protecţie a resurselor biologice acvatice, inclusiv combaterea braconajului.

„Astfel, din 2008, anul aprobării hotărârii Guvernului propusă pentru modificare, până în prezent cheltuielile pentru măsurile menţionate s-au majorat esenţial, de exemplu preţul combustibilului necesar pentru deplasarea personalului Serviciului Piscicol în teritoriu. De asemenea, s-a majorat şi preţul pentru puietul de peşte, care este procurat pentru popularea lacurilor de acumulare”, se spune în nota informativă a proiectului.

De asemenea, ministerul propune de a scoate din hotărâre sintagma „cote anuale” pentru pescuit pentru că obligă autoritatea centrală pentru gestionarea resurselor naturale şi protecţia mediului să aprobe anual aceste cote şi astfel nu poate fi interzis temporar pescuitul industrial sau comercial. „Astfel, modificarea propusă va permite legal de a interzice pescuitul industrial, comercial pentru o anumită perioadă de timp, cu scopul de reabilitare a populaţiilor de peşti”, se spune în document.

Totodată, este propusă completarea legii cu obligaţiunea ca o persoană sa deţină doar un singur permis de pescuit sportiv şi de amator, deoarece au fost depistate cazuri când o persoană are mai multe permise, respectiv foloseşte mai multe unelte şi pescuieşte peste cantitatea admisă.