„În seara zilei de 14 septembrie curent, am depus o plângere penală la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Centru din capitală, în care am solicitat identificarea şi atragerea la răspundere a persoanei/persoanelor care, în intervalul orar 13:30 – 14:15, mi-au sustras telefonul mobil de model IPHONE 6S, de la terasa cafenelei „Marius” (mun. Chişinău, str. M. Eminescu 41/1). Peste doar câteva ore, şi anume la 23:00, conţinutul acestei plângeri a fost plasat deja pe pagina de Facebook a unuia dintre mercenarii de presă ai lui Plahotniuc, ca mai apoi să fie preluată de alte personaje dubioase, cunoscute în mediul virtual ca fiind trolleri ai oligarhului”, Andrei Năstase.

„Acesta este cel mai recent, dar nu singurul caz. Sunt supus în permanenţă filajului fizic şi electronic, convorbirile mele telefonice sunt interceptate, iar conturile electronice sparte. Vreau să amintesc că hărţuirea mea, mai întâi în calitate de avocat, a demarat încă în 2011, prin multiple plângeri inventate, depuse la organele procuraturii, ale Uniunii Avocaţilor, prin fabricarea unor dosare penale. Încă de atunci, instituţiile capturate ale statului au atentat în permanenţă atât la inviolabilitatea vieţii mele personale, garantate de art. 28 şi 30 ale Constituţiei R. Moldova, precum şi la principiile legale privind exercitarea activităţii profesionale, garantate de art. 3 al Legii cu privire la avocatură. Ilegalităţile şi abuzurile au continuat cu urmărirea criminală  a convorbirilor mele telefonice, dispusă arbitrar, în 2013, de către preşedintele judecătoriei Briceni”, a adăugat liderul DA.

Mai mult, Andrei Năstase spune că Republica Moldova se folosesc tot mai mult caracteristicile statului poliţienesc: „În ultimul timp, Republica Moldova prinde contururi tot mai reale ale unui stat poliţienesc, din apărător al cetăţeanului se transformă în paznicul puterii. Nimeni nu se mai simte în siguranţă în acest stat, oricând te poţi aştepta să fii urmărit, hărţuit, percheziţionat, ameninţat cu puşcăria, ori chiar închis, doar pentru faptul că îţi spui cu voce tare păsul, pentru că îţi exerciţi dreptul legal de a protesta. Încălcând în mod grosolan drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, regimul opresor încearcă prin metode ilegale să sugrume spiritul civic, să strivească orice idee de opoziţie activă, în speranţa de a se menţine pe linia de plutire. Toate aceste acţiuni represive demonstrează elocvent obedienţa instituţiilor statului faţă de regimul Plahotniuc”.

În aceste condiţii, preşedintele Platformei DA face un apel către Ministerul Afacerilor Interne: „Solicit MAI şi ministrului Jizdan, obligaţia de funcţie a cărora este să asigure liniştea, siguranţa şi securitatea oamenilor, să-mi explice în ce mod informaţia confidenţială, care conţine secretul anchetei, a fost făcută publică şi pusă la dispoziţia mercenarilor lui Plahotniuc?! Calific acest gest ieşit din comun, comis de colaboratorii MAI, drept o încălcare gravă a prevederilor Codului Penal, a atribuţiilor de serviciu şi cer identificarea şi pedepsirea celor care au dezvăluit taina plângerii penale, împiedicând astfel desfăşurarea anchetei”.

Andrei Năstase a menţionat că „acest caz, alături de alte acţiuni abuzive ale forţelor de ordine va fi adus la cunoştinţa diplomaţiilor străine acreditate la Chişinău, instituţiilor internaţionale şi partenerilor de dezvoltate ai Republicii Moldova”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.