„Agricultorii bat alarma. Sectorul din nou este afectat de secetă. În ultimele trei luni am avut o insuficienţă acută de precipitaţii practic în toate raioanele ţării. Recolta de floarea soarelui, porumb, sfeclă de zahăr şi soia va fi mult sub aşteptările fermierilor”, a declarat Alexandru Slusari.

Mai mult, reprezentantul agricultorilor a menţionat că statul nu a elaborat un proiect privind măsurile de protecţie pe timp de secetă. „Statul bate pasul pe loc în privinţa elaborării măsurilor de protejare a agricultorilor contra acestui fenomen climateric, care cuprinde Republica Moldova în fiecare al doilea an. Ţara aşa şi nu are o Strategie privind folosirea raţională a bazinelor acvatice în scopuri de irigare, adoptată la situaţia actuală climaterică”, a adăugat preşedintele UniAgroProiect.

„Problema irigării din fântânile arteziene aşa şi nu a fost rezolvată, deşi Legea apelor permite acest lucru. Legea privind calamităţile naturale despre care s-a vorbit atât de mult primăvara nu există nici măcar în formă de proiect. Companiile de asigurări sunt tot mai dezinteresate în asigurarea riscurilor în agricultură, deoarece nu pot primi din buget banii pentru contractele de asigurare din toamna trecută”, a precizat Alexandru Slusari.

Precizăm că codul galben de secetă hidrologică instituit de Serviciul Hidrometeorologic de Stat este valabil de mai bine de o lună. Această avertizare meteorologică este valabilă pe întreg teritoriul ţării.