O acţiune de amploare, bine organizată de toate forţele politice antioligarhice şi susţinută de întreagă societate, are şanse majore să se soldeze cu căderea regimului actual şi organizarea unui scrutin prezidenţial liber şi corect, după care, în foarte scurt timp, să fie organizate alegeri parlamentare anticipate şi resetarea cardinală a întregii clase politice, se spune într-o declaraţie a Platformei DA, făcută publică în cadrul unei întâlniri a liderului mişcarii protestatare şi al platformei DA, Andrei Năstase, cu cetăţenii din Făleşti.

 

Platforma Demnitate şi Adevăr
 
DECLARAŢIE
 
Platforma Demnitate şi Adevăr este o emanaţie a mişcării protestatare a poporului Republicii Moldova, care a luat start din 25 ianuarie 2015 şi a fost ultimul şi principalul mijloc de luptă pentru eliberarea statului din captivitatea unui regim oligarhic criminal. În perioada 2015-2016 au fost organizate zeci de proteste, la care au participat zeci şi sute de mii de oameni. 
 
Din păcate, pînă în prezent scopul nostru fundamental de a întoarce ţara cetăţenilor nu a fost realizat, dat fiind faptul că guvernarea mafiotă, care a uzurpat puterea în stat, este absolut ruptă de interesele poporului şi ignoră în mod cinic faptul că este detestată de peste 90 % din populaţie. Totodată, menţionăm că anume datorită protestelor masive din septembrie 2015 – ianuarie 2016, care au consolidat întreaga societate, indiferent de apartenenţă etnică, limbă vorbită şi opţiunile geopolitice, regimul l-a sacrificat pe Filat, iar Plahotniuc nu a devenit prim-ministru şi guvernarea a întors poporului dreptul la alegerea directă a Preşedintelui. 
 
Imediat după evenimentul din 24 aprilie 2016, Platforma Demnitate şi Adevăr a făcut un apel către societatea civilă şi opoziţie cu solicitarea organizării unui protest împotriva guvernării antipopulare, care să fi unit toate forţele reformatoare. 

În iunie 2016, după ce Guvernul nocturn Plahotniuc-Filip a venit cu proiectul de lege care prevede ca cetăţenii Republicii Moldova să plătească dublu suma miliardului furat, Platforma Demnitate şi Adevăr a chemat toată societatea la consolidare şi proteste de amploare în cazul în care legislativul ar încerca să voteze legea menţionată, precum şi a recurs la semnarea de către cetaţeni a unei petiţii împotriva acestui document imoral şi antipopular. Drept rezultat, adoptarea proiectului de lege a fost amînată. 
 
Platforma Demnitate şi Adevăr, în toată perioada 2015-2016, a fost consecventă, niciodată nu a plecat de pe baricadele marilor proteste şi nu o singură dată a subliniat că un protest masiv paşnic non-stop, organizat de către toate forţele antioligarhice, care în prezent se bucură de cel mai mare sprijin din partea populaţiei, ar pune capăt regimului criminal. 
 
După ce la puterea a revenit unei majorităţi parlamentare, încropită în cîteva zile de Plahotniuc prin şantaj şi corupere, situaţia în ţară s-a agravat şi mai tare.   

În prezent, toată puterea este concentrată în mîinile conducerii unui partid, care a fost votat de doar 15 % din alegători.  Guvernarea încalcă drepturile fundamentale ale oamenilor la liberă circulaţie şi întruniri, intimidează opoziţia şi populaţia în general prin arestările arbitrare şi abuzive ale protestatarilor şi iniţierea dosarelor penale împotriva demnitarilor incomozi.

Prin metode de şantaj şi corupere  primarii şi consilierii locali din alte partide sunt impuşi să adere la partidul democrat.  Societatea tot mai mult este cuprinsă de o atmosferă de frică şi disperare.

Toată justiţia şi toate organele de forţă sunt controlate în totalitate de către beneficiarul atacurilor raider şi furtului miliardului, uzurpatorul puterii din Republica Moldova, individul cu dublă identitate şi cel puţin triplă cetăţenie, Vladimir Plahotniuc.

Utilizînd pîrghii economice  ilegale, inclusiv rabatul comercial de circa 80 la sută pe piaţa publicitară din audiovizual, măsluirea datelor cu privire la audienţă, controlând totalmente Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi chiar prin recurgerea la ameninţări directe a jurnaliştilor incomozi, puterea încearcă să elimine ultimele instituţii mass-media libere şi independente. 

Guvernarea, avînd monopol asupra televiziunilor cu acoperire naţională, intoxică populaţia prin propaganda „succeselor” sale mai mult decât îndoielnice şi linşează opoziţia indezirabilă regimului. 
 Ancheta jafului secolului la noi în ţară bate pasul pe loc, iar principala unealtă a devalizării sistemului bancar,  Ilan Shor se află în libertate.

Totodată, în SUA şi alte state a fost iniţiată ancheta pe marginea  sustragerii rezervelor valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi spălării de bani, în cadrul căreia sunt vizaţi Plahotniuc, Iaralov, Platon, Shor şi Filat.

Economia ţării este în mare declin. Datoria de stat creşte vertiginos, şi este estimată pentru 31 decembrie 2016 la cifra  de circa 56 mlrd. lei ( aproximativ 50 % din PIB sau aproape două bugete de stat). De două ori s-a micşorat nivelul investiţiilor directe în economia Moldovei. Pensia medie şi salariul minimum pentru bugetari nu acoperă nici 75 % din strictul necesar de existenţă. De 2,5 ori au fost majorate amenzile. Începînd cu anul 2017 cu aproximativ 10 % vor creşte tarifele la energia electrică, o bună parte din care sunt plătite de populaţia Moldovei în buzunarele lui Şevciuc şi Plahotniuc.

Zilnic sute de persoane părăsesc ţara, întrucît nu pot suporta  genocidul social. 

Pornind de la cele expuse mai sus, Platforma Demnitate şi Adevăr cheamă în mod repetat opoziţia şi societatea civilă să se ridice la acţiuni masive împotriva dictaturii instaurate de gruparea criminală şi califică drept oportun apelul privind organizarea unui protest masiv al întregii opoziţii împotriva dictaturii Plahotniuc, care a fost făcut recent şi de către liderul Partidului Nostru.

Considerăm că o asemenea acţiune de amploare, bine organizată de toate forţele politice antioligarhice şi susţinută de întreagă societate, are şanse majore să se soldeze cu căderea regimului actual şi organizarea unui scrutin prezidenţial liber şi corect, după care, în foarte scurt timp,  să fie organizate alegeri parlamentare anticipate şi resetarea cardinală a întregii clase politice.

Platforma Demnitate şi Adevăr este gata să participe la organizarea acestui protest şi cheamă societatea civilă şi alte partide, care doresc în mod sincer scoaterea ţării din captivitate, să se alăture.

Declaraţia a fost făcută de liderul mişcării protestatare şi al Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul întâlnirii cu cetăţenii din raionul Făleşti.

 7 august 2016