Conform lui Alexandru Postică, oamenii legii ar fi trebuit să întreprindă alte acţiuni până la aplicarea gazelor lacrimogene.

„Avertizarea şi somarea este una obligatorie şi art. 16 prevede expres cum se realizează această avertizare. Pentru ce mai este necesară procedura de avertizare? E pentru ca se separe elementele agresive de elementele paşnice. În cazul dat, dacă avea să fie aplicată acea procedură de avertizare, sunt sigur că elementele paşnice sau persoanele care au venit să protesteze paşnic aveau să se dea la o parte văzând că într-adevăr sunt persoane care pun în pericol buna desfăşurare a întrunirii, şi doar în cazul în care avea să eşueze această procedură de avertizare, urmau să aplice acele mijloace speciale”, a menţionat Alexandru Postică.

Directorul de programe consideră că oamenii legii ar fi trebuit să ia în considerare faptul că gazul lacrimogen care a fost aplicat faţă de protestatari a afectat şi alte persoane: „Mijloacele speciale urmează a fi aplicate nu tuturor participanţilor la întrunire, ci doar persoanelor care sunt agresive şi care nu pot fi în alt mod oprite. Legea stabileşte expres că, înainte de a aplica mijloacele speciale, persoanele urmează să fie înştiinţate cel puţin de două ori, înainte de aplicarea acestora”.

Precizăm că organizaţia Amnesty International Moldova condamnă dur acţiunile guvernanţilor de Ziua Independenţei. Organizaţia califică acţiunile poliţiei drept o încălcare flagrantă şi sfidătoare a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forţei şi a Armelor de foc de către forţele de asigurare a ordinii publice.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.