Jurnalistul Constantin Cheianu a adresat o plângere în adresa organelor de drept şi conducerii ţării în legătură cu atacul armat de acum două zile asupra casei fiicei sale. În demersul său, jurnalistul afirmă că, în urma activităţii sale de jurnalist a primit mai multe ameninţări verbale şi scrise, despre care a informat instituţiile de drept, dar autorii nemijlociţi şi comanditarii ameninţărilor nu au fost până în momentul de faţă identificaţi. Recent însă, acţiunile de intimidare şi reducere la tăcere la adresa jurnalistului au îmbrăcat o nouă formă – de atac armat asupra membrilor familiei sale, fiind vorba despre împuşcarea în fereastra apartamentului fiicei lui Constantin Cheianu, faptă produsă în noaptea de 1 spre 2 august curent. 

„Acest „mesaj” constituie o ameninţare directă asupra vieţii şi sănătăţii mele şi a membrilor familiei mele, a inviolabilităţii domiciliului, scopul cărora este de a mă reduce la tăcere prin mijloace de intimidare. Este cert că aceste ameninţări sunt în legătură directă  de cauzalitate cu activitatea mea de jurnalist şi opiniile exprimate împotriva structurilor oligarhice din R. Moldova, ce au preluat puterea politică şi judiciară în ţară şi şi-au subjugat atât partide politice, cât şi instituţii statale, acestea protejându-le şi mascându-le ilegalităţile comise”, se spune în plângerea jurnalistului.

Totodată, Constantin Cheianu roagă reprezentanţele diplomatice şi ale instituţiilor internaţionale să se implice în cauza dată, dat fiind faptul că RM se află în faţa unui derapaj major de la noţiunea de stat democratic. „Mi se pare evidentă intenţia clanului de la guvernare de a orchestra lichidarea mea fizică pentru activitatea de jurnalist şi de activist civic, precum şi reducerea mea la tăcere”, afirmă jurnalistul.

Vedeţi mai jos demersul integral: 


Procurorului General  al R.Moldova, 
Ministrului Afacerilor Interne al R.Moldova, 
Preşedintelui Republicii Moldova
Dlui Nicolae Timofti

În atenţia:

-     Delegaţiei Uniunii Europene
-     Oficiului Consiliului Europei
-     Ambasadei SUA
-     Ambasadei Germaniei
-     Instituţiilor media

 
PLÂNGERE

 

În calitatea mea de cetăţean al Republicii Moldova şi de jurnalist al postului Jurnal TV, beneficiind de dreptul la liberă şi deliberata exprimare a opiniei, garantate atât de art. 32 al Constituţiei R. Moldova, cât şi de art. 10 al Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului, fiind autorul emisiunilor „Ora de ras” şi  „Mai pe scurt” îmi exprim mereu opiniile privind derapajele grave ale sistemului politic şi judiciar din Republica Moldova, ajuns sub controlul unui regim de tip mafiot şi al unor structuri de crimă organizată. Fac lucrul acesta în speranţa curmării cancerului ce devastează ţara din interior şi în încercarea de a suscita reacţia şi a deştepta conştiinţa colaboratorilor organelor de drept împotriva acestui fenomen.

În urma acestei activităţi am primit mai multe ameninţări verbale şi scrise, despre care am notificat instituţiile de drept competent, dar autorii nemijlociţi şi comanditarii ameninţărilor nu au fost până în momentul de faţă identificaţi.

Recent, acţiunile de intimidare şi reducere la tăcere la adresa mea au îmbrăcat o nouă formă – aceea de atac armat asupra membrilor familiei mele, fiind vorba despre împuşcarea în fereastra apartamentului fiicei mele, faptă produsă în noaptea de 1 spre 2 august curent.

Acest „mesaj” constituie o ameninţare directă asupra vieţii şi sănătăţii mele şi a membrilor familiei mele, a inviolabilităţii domiciliului, scopul cărora este de a mă reduce la tăcere prin mijloace de intimidare.

Este cert că aceste ameninţări sunt în legătură directă  de cauzalitate cu activitatea mea de jurnalist şi opiniile exprimate împotriva structurilor oligarhice din R. Moldova, ce au preluat puterea politică şi judiciară în ţară şi şi-au subjugat atât partide politice, cât şi instituţii statale, acestea protejându-le şi mascându-le ilegalităţile comise.

Aceste acţiuni ale unui individ – sau unor indivizi – anonimi întrunesc semnele constitutive ale infracţiunii de ameninţare cu omor şi vătămare gravă a integrităţii corporale şi a sănătăţii, prevăzută de art. 155 al Codului Penal.

Din aceste considerente, în vederea asigurării dreptului meu la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, a siguranţei mele şi a familiei mele, dar şi a garantării libertăţii de exercitare a activităţii de jurnalist, solicit ca în virtutea prerogativelor legale să interveniţi în scopul identificării persoanei sau persoanelor care m-au ameninţat cu aplicarea violenţei şi să întreprindeţi toate măsurile în vederea sancţionării penale a acestuia sau acestora.

Rog reprezentanţele diplomatice ale statelor la care apelez şi ale instituţiilor internaţionale să se implice în cauza dată, dat fiind faptul că suntem în faţa unui derapaj major de la noţiunea de stat democratic. Mi se pare evidentă intenţia clanului de la guvernare de a orchestra lichidarea mea fizică pentru activitatea de jurnalist şi de activist civic, precum şi reducerea mea la tăcere.


Cu respect,
Constantin Cheianu


Adresa de corespondenţă:
str.Vlaicu Pîrcalab 63, Chişinău, MD 2012.
 

Varianta în engleză o găsiţi AICI