„Comisia a luat act de acuzaţiile de plagiat semnalate în spaţiul public în privinţa domnului Traian Vasilcău, nominalizat la Premiul Naţional de Stat pentru anul 2016. Ca urmare, Comisia a decis să suspende decernarea Premiului Naţional lui Traian Vasilcău până la clarificarea situaţiei”, anunţă Cancelaria de Stat.

De menţionat că desemnarea lui Traian Vasilcău la Premiul Naţional pentru literatură a scandalizat opinia publică, stârnind reacţii mai ales în mediul literar. 

Scriitorul Gheorghe Erizanu l-a învinuit public de plagiat, menţionând că Traian Vasilcău a publicat în 1988 poezia „O fărâmă de bine”, care ar face parte din volu­mul „Ochiul Atroce” semnat de Doina Uricariu şi publicat în 1985. De cealaltă parte, Vasilcău a spus că aceasta este o făcătură kgb-istă.

Totodată, poetul, prozatorul şi eseistul Emilian Galaicu-Păun a anunţat astăzi că va renunţa la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015, în cazul în care lui Vasilcău nu i se va retrage titlul acordat în acest an.
 
„Eu unul nu voi sărbători pe 27-31 august, ci voi păstra un lung moment de reculegere, pentru toate valorile noastre pierdute. Totodată, declar cu toată responsabilitatea că în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău, mă văd silit să renunţ la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015 (nu voi putea întoarce, dintr-o dată, toţi banii – cheltuiţi pe medici şi alte griji (mde, sunt un om sărac…) –, dar pot presta servicii publice gratuite în folosul comunităţii, cum ar fi măturatul străzilor etc)”, a declarat Emilian Galaicu-Păun.
 
Mai mult, poetul îi îndeamnă şi pe alţi laureaţi ai Premiului Naţional să procedeze la fel, pentru ca gestul să ajungă în atenţia autorităţilor.
 
„Marele Pas Greşit a şi fost făcut prin acordarea Premiului Naţional în domeniul Literaturii unui versificator acuzat de plagiat, al cărui nume „supt vremi” s-a tot schimbat în aceşti ani, fără să devină unul de referinţă în ale literelor naţionale. Nu faptul în sine că a fost răsplătit pentru servicii extraliterare (insul e unul dintre bloggerii lui Plahotniuc, şi cu asta s-a spus totul!), un ordinar hoţ intelectual, ci monumentala gafă a Guvernului Pavel Filip de a dărâma un sistem valoric de bine de rău constituit în aceşti ani în chiar preajma jubileului de 25 de ani ai ţării, mă face să cred că cireaşa de pe tortul Independenţei de fapt e bomboana de pe coliva mortului”, susţine Emilian Galaicu-Păun.

Precizăm că Traian Vasilcău este cunoscut pentru textele sale în susţinerea Partidului Democrat şi pentru materialele în care critică dur opoziţia.

Premiul Naţional se decernează atât individual, cât şi colectivelor de autori, pentru realizări remarcabile, care au contribuit la promovarea imaginii ţării pe plan internaţional şi au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi socio-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale. Premiul a fost instituit cu scopul de a recunoaşte şi a încuraja activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi de stimulare a performanţelor artistice şi sportive. Valoarea Premiului Naţional este de 100 de mii de lei.